Izvor:
12.10.2024 u 18:15
0

NA NEBU IZNAD HRVATSKE NEOBIČNA POJAVA: Spektakularne slike Aurore borealis!

U HRVATSKOJ su zabeležene spektakularne slike Aurore borealis, poznatije kao Severna svetlost

Aurora borealis je prirodni svetlosni fenomen koji se obično javlja u polarnim regionima. Međutim, izuzetno jaka geomagnetska oluja omogućila je da se ovaj fenomen vidi i na nižim geografskim širinama, što je prava retkost. Ovo je drugi put ove godine da je zabeležena takva oluja, što ukazuje na povećanu solarnu aktivnost

Fotograf Danijel Palčić snimio je Auroru iznad Velebita, dok je lovac na oluje Sandro Puncet uhvatio sjajne prizore lošinjske aurore.

Puncet je, pored Aurore, uspeo da zabeleži i retke „crvene duhove“ – električna pražnjenja u visokoj atmosferi poznate još i kao jonosferske munje.

– Oko 19:30 izašao sam napolje, pratio satelitske i KP Indeks aplikacije za praćenje. U Lošinju je tada još padala kiša, ali je bilo očigledno da će se uskoro razvedriti – opisao je Puncet svoje iskustvo

Iako nije sve išlo po planu, Puncet je bio srećan što je uhvatio auroru, a tek kasnije je primetio i „crvene duhove“ na svojim fotografijama.

Iako vremenski uslovi nisu bili idealni, srećnici koji su uspeli da zabeleže Auroru borealis imali su jedinstveno iskustvo.

Sunčeva svetlost je trenutno na vrhuncu svoje aktivnosti, pa se još ovakvih pojava očekuje tokom ove godine.

JOŠ JEDNO TELO PRONAĐENO: Broj preminulih u BiH raste

Šta je crveni duh?

Crveni duh je primer izuzetne atmosferske pojave poznate kao jonosferska munja (TLE).

Ponekad se naziva i crvena munja, a dešava se iznad grmljavinskih oblaka koji su između 40 i 80 kilometara iznad Zemlje.

Bljesci munje se obično spuštaju od oblaka do zemlje. Međutim, duh ide u drugom smeru, izlazeći u atmosferu, pomalo kao munja unazad.

Crveni duh se dešava neverovatno brzo – otprilike za milisekundu – naučnicima otežava da je zabeleže i proučavaju.

Takođe, kako se crveni duhovi formiraju iznad oblaka groma, gotovo ih je nemoguće proučavati sa Zemlje i uglavnom se vide iz svemira.

Međutim, produbljivanje saznanja o njima može istraživačima da pruži dragocene informacije o stvarima koje se dešavaju u gornjoj atmosferi.

Koje druge jonosferske munje postoje?

Još jedna od retkih atmosferska pojava su i plavi mlazevi, koji su takođe primer prolazne jonosferske munje.

Poput crvenih duhova, dešavaju se iznad grmljavine i predstavljaju uzlazno pražnjenje struje. Plavi mlazevi su prilično bledi i plave boje, pa ih je zbog toga jako teško uočiti.

Vilenjaci su vrsta TLE-a koji formiraju ekspanzivni prstenasti sjaj.

Oni se dešavaju na oko 100 kilometara iznad Zemlje tokom oluja sa grmljavinom i odigravaju se tako brzo da se ne mogu videti golim okom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter