Izvor: Kurir
16.08.2024 u 20:05
0

NEVREME U HRVATSKOJ PRETI I NAMA: Moguće su i štete

Zemlja u crvenom, izdata upozorenja, najavljuju potop

Republički hidrometeorološki zavod Srbije oglasio se danas sa upozorenjem na nepogode širom Srbije. Naime, kako je najavljeno određene delove pogodiće pljuskovi s grmljavinom.

– U toku popodneva u brdsko-planinskim predelima jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom.

TEMPERATURA MORA NA JADRANU SVE VEĆA: Zabrinjavajući podaci

Detaljna prognoza za naredna tri dana

Subota

Pretežno sunčano i veoma toplo. Uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde se očekuje i izolovana pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom, uglavnom u brdskoplaninskim predelima jugozapadne, južne i istočne Srbije. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od 16 do 25 stepeni, a najviša od 37 do 41 stepeni.

Nedelja

Promenljivo oblačno i veoma toplo, u prvom delu dana u većini mesta sa dužim sunčanim intervalima, a posle podne i uveče mestimično sa pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab i umeren, na jugu Banata i u Braničevskom okrugu povremeno jak, jugoistočni. Najniža temperatura od 16 do 25 stepeni, a najviša od 33 do 38 stepeni.

Ponedeljak

Promenljivo oblačno, sparno i nestabilnije vreme sa pojavom pljuskova i grmljavina, koji će lokalno biti izraženiji uz grad i pojačan vetar. Na istoku Srbije duži sunčani intervali uz retku pojavu padavina. Vetar slab i umeren jugoistočni, tokom dana u postepenom skretanju na zapadni i severozapadni, prvo u Vojvodini. Najniža temperatura od 16 do 24 stepena, a najviša od 30 do 36 stepeni.

Nevreme stiže i u Hrvatsku

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske takođe je najavio kraj aktuelnog toplotnog talasa.

Nakon snažnog toplotnog talasa, kog obeležava dugotrajno vrlo velika opasnost na vrućinu koja može delovati na zdravlje, za vikend nastupa osetna promena vremena. Međutim, nije neobično da se takve promene događaju u ovom periodu.

Iako će u subotu još u većini krajeva biti vruće i vrlo vruće, s približavanjem visinske doline sa zapada već će biti i nestabilnije, pa treba računati na razvoj oblaka i lokalne pljuskove s grmljavinom.

Šta čeka Hrvatsku za vikend?

U naredna dva dana, kako će se dolina produbiti i zatvoriti u visinski ciklon nad Italijom i Jadranom, nad Hrvatskom će kružiti vazduh bogat vlagom, a nadolazeći hladni vazduh nad ugrejano more i kopno učiniće atmosferu nad Hrvatskom vrlo nestabilnom – uz osveženje.

Stoga toplotni talas popušta i početkom nove nedelje prestaje. Međutim, već u nedelju, biće na snazi upozorenje na opasnost od jakih grmljavinskih nepogoda, najpre na severnom Jadranu, a obilni pljuskoviu kratkom vremenu najverovatniji su u ponedeljak.

Moguće oluje i grad, ne mogu se isključiti štete

Iako se dobrodošlo zahlađenje očekuje svugde, biće neravnomerno raspoređena. Osim lokalno obilne kiše, moguć je i grad te olujni udari vetra pa se ne mogu isključiti štete. Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i gradskih poplava.

Zbog hladnijeg vazduha u nižim slojevima atmosfere, a pogotovo s odmicanjem visinskog ciklona prema jugoistoku, duvaće i jaka, na udare verovatno olujna bura, najpre na severnom Jadranu što će malo i sniziti vrlo visoku temperaturu mora, a moguć i otežan saobraćaj na već poznatim deonicama cesta i auto-puta.

Ukratko, iako mnogi zasigurno željno iščekuju završetak ovog toplotnog talasa, s dolaskom hladnijeg i vlažnijeg vazduha već u nedelju, jako raste verovatnoća pojave grmljavinskih nepogoda, pa se savetuje redovno praćenje upozorenja i postupanje prema preporukama nadležnih službi, kako bi ostali sigurni

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter