Izvor: slobodna dalmacija
21.09.2020 u 12:02
0

POBUNA RODITELJA U SPLITU! Decu nam u školama zaražavaju koronom!

Raste broj roditelja čija se deca iz splitskih škole ovih dana vraćaju bleda, iscrpljena, oznojena i bezvoljna, proklinjući koronu, maske i druge epidemiološke mere.

Čini se kao da sve prate i temperature koje se u Splitu i ove nedelje drže iznad 30 stepeni Celzijusa, nikome ne čineći uslugu.

Kako nezadovoljstvo preliva čašu, tako sve češće možemo čuti o primerima sprovođenja mera koje u pitanje dovode dobrobit dece, a među takvima je i iskustvo dela učenika iz OŠ „Ravne njive – Neslanovac“. Tamo su, kako saznajemo od jedne majke (podaci poznati redakciji), umesto da se potraži zaštitu u hladu najtopliji deo dana iskoristili za odrađivanje duplog časa iz – fizičkog.

FIZIČKO 

– Ne razumem kako je, pored prostrane školske dvorane, pametnije decu poslati na igralište, bez trunke hlada, da odrade dupli čas skakanja u 15 sati – požalila nam se majka jedne osmakinje, koja se tog dana, kaže, iz škole vratila „bleda i napola dehidrirana“.

SVE O KORONI

STRUČNJACI OTRKIVAJU ŠTA NAS ČEKA ZBOG ODRŽAVANJA MASOVNIH OKUPLJANJA (FOTO)

JEZIVO OTKRIĆE: Koronavirus izaziva Parkinsonovu bolest?!

DOKTORKA IZ KCV PORUČILA: Ko misli da je korona SAMO PREHLADA i izmišljotina neka dođe da vidi ZARAŽENE KAKO DIŠU

– Muž je poludeo kad je ugledao! Rekao je da je više nećemo puštati na fizičko, da ćemo nabaviti opravdanje od lekara ako bude trebalo. Nikoga ne želim da napadam i svesna sam da nikome nije lako da se snađe, ali negde se mora povući crta. Dete mi se iz dana u dan vraća kući s glavoboljom i umornije nego ranije, jer po cele dane diše u zaštitnu masku, a ne daju im ni klimu da upale i to u zastakljenoj učionici okrenutoj na jug – govori nam ova majka, ističući kako za nastalu situaciju krivi politiku koja nije sagledala cjelokupan interes djece.

Da se klime u učionicama pale i gase prema nahođenju nastavnika, nevezano za epidemiološke mere, potvrdio nam je Miljenko Bitanga, direktor spomenute škole, ističući kako će slijedom ove informacije ukinuti dupli sat iz nastave tjelesnog odgoja.

Blok-satovi imaju svoju prednost zbogu smanjene interakcije između nastavnika i učenika, ali možda za fizičko to i nije najsretnije rešenje. Pobrinuću se da se to ne ponovi. Iako je korišćenje dvorane malo komplikovano, svakako ćemo početi da je koristimo od iduće nedelje  – kazao je Bitanga.

Iako smo još prošle nedelje pisali o mogućnosti korištenja klime u školama, navodeći primer majke učenika OŠ „Pujanki“, koja se, ogorčena uslovima u kojima njezin sin pohađa nastavu, potrudila da dobiju pozitivan odgovor nadležnog Ministarstva, u našem gradu još ima škola koje svojim polaznicima tu olakotnu okolnost u ovoj izazovnoj situaciji uskraćuju. Među njima je OŠ „Split 3“, čiji ravnatelj nije bio dostupan za razgovor, a koju pohađa petaš, čija majka također ne krije nezadovoljstvo.

– Ovo je teror! Neodgovorno je i neozbiljno postupanje Ministarstva koje školske djelatnike, djecu i nas roditelje drži taocima. Ove klime su mi potpuna nepoznanica – za pojašnjenje sam se obratila svim institucijama, ali odgovor još nisam dobila, osim nedorečenog odgovora Stožera – ističe još jedna majka koja nas je zamolila da joj zaštitimo identitet, dodavši da su podjele u društvu oko ove teme sve dublje.

– Moj sin kao kronični bolesnik ne bi trebao nositi masku, ali on se nije htio razlikovati od druge dece. Međutim, kako se iz škole vraća zadihan i sve više kašlje, pristao je na kompromis u vidu plastičnog vizira, no neka su ga djeca iz razreda već upozorila da time moguće narušava njihovo zdravlje – dodaje ova majka

POHVALE ZA OŠ ‘SPINUT’

I dok neke škole muku muče s klimom, druge s izlaskom na veliki odmor, treće s maskama, a četvrte sa svim od navedenog, ima i onih kojima su ove priče strane. U OŠ „Spinut“ tako, uz pridržavanje svih mera, učenici na nastavi sede bez maski, u klimatiziranim učionicama, izlazeći na dvorište za vreme velikih odmora od dana kada je ista preporuka data.

Privilegij je to koji im je, kod organizacije nastave, a zahvaljujući dovoljnom broju kvadrata i dobroj volji, priuštila direktorka Sanja Čagalj, koja nam je kazala kako nju roditelji zovu da bi pohvalili njene napore.

DRUŠTVENE MREŽE: Od bojkota nastave do pravne pomoći

Roditelji okupljeni u FB grupi „Škola bez mera“, koja broji više od 5.000 članova, pozivaju na bojkot nastave dok se „deci ne omogući normalno pohađanje nastave bez suludih mera“, dok su se u „Inicijativi roditelja 0-24“, koja broji 30-ak hiljada članova, angažovali na traženju pravne pomoći.

Neki su sudije reagovali na primedbe roditelja vezano uz korištenje odmora, kao, na primere, Davor Bučević, direktror OŠ ‘Bol’, koji je reorganizirao nastavu tako da svaki razred u različito doba koristi različiti dio školskog dvorišta. No, ima i onih do kojih pritužbe još nisu došle.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter