Izvor: Kurir
16.09.2021 u 07:59
0

POKRENUTA KAMPANJA U HRVATSKOJ: Traže progon SPC i Srbe da se na popisu ne izjašnjavaju kao vernici srpske crkve, već nepostojeće HPC!

U delu hrvatske javnosti ponovo je pokrenuta kampanja za osnivanje nove pravoslavne crkve. Traže progon SPC, a pozivaju i Srbe da se na predstojećem popisu ne izjašnjavaju kao vernici srpske crkve, već nepostojeće HPC

 U delu hrvatske javnosti počela je opasna kampanja, i to za ponovno osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve(HPC) koja je poznata po tome što je postojala jedino u vreme ustaške Nezavisne države Hrvatske (NDH)!

PROČITAJTE JOŠ: REŠENA KRIZA U CRNOJ GORI: Vlada će biti rekonstruisana!

Kampanja je pokrenuta u delu medija, ali i nevladinog sektora, a sagovornici Kurira ocenjuju da iza svega zapravo stoji namera da se dokopaju vredne imovine koju u Hrvatskoj ima Srpska pravoslavna crkva (SPC). HPC bi zapravo bila nalik Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) u Crnoj Gori, koju je osnovao raspop Miraš Dedeić, godinama pokušavajući da preotme svetinje SPC u toj državi.

PROČITAJTE JOŠ: STANIVUKOVIĆ: Podrška Srbije nam mnogo znači

Mediji u Hrvatskoj nedeljama pišu izrazito negativne tekstove o SPC i patrijarhu Porfiriju, pa je tako Hrvatski tjednik zatražio njenu zabranu i proterivanje iz države, te obnavljanje HPC. Nedeljnik 7dnevno je SPC proglasio ni manje ni više nego terorističkom organizacijom, a takođe su pisali i o tome da se pitanje registrovanje HPC nalazi pred hrvatskom vladom, koja treba da donese odluku.

Istovremeno, na oko 80 mesta u Hrvatskoj postavljeni su veliki plakati na kojima fantomska „Udruga hrvatskih pravoslavnih vernika“, uoči tamošnjeg popisa stanovništva, „pokrštava“ Srbe i sugeriše da se izjasne kao Hrvati, pravoslavci i pripadnici nepostojeće HPC.

Inače, takozvana HPC nastala je u ideologiji ustaškog zločinca Ante Pavelića, koji ju je lično i osnovao 1942. godine. Na njenom čelu je bio mitropolit novomoskovski Germogen, emigrant iz Rusije, a crkvu niko nije priznao.

Verski analitičar Željko Injac kaže da je imovina SPC u Hrvatskoj ogromne vrednosti, te je to verovatno razlog zašto žele da stvore HPC, koja bi potom atakovala na tu imovinu.

– Naravno da postoje ljudi koji su bacili oko na tu imovinu, kao Milo Đukanović u Crnoj Gori, i zapravo su svi u regionu od bivših republika i krenuli njegovim putem. To bi svakako bila čista otimačina. Sve u svemu, ne radi se tu ni o kakvoj veri, već je u pitanju nacionalno-politički projekat koji se nastavlja na osnove NDH – kaže Injac.

Podseća da su Hrvati pokušavali da naprave državnu naciju i da sve nacije koje su u Hrvatskoj pretope u Hrvate.

– Taj projekat traje više od jednog veka. Na isti način se pokušava u celom regionu sa SPC učiniti, jer posle raspada Jugoslavije Srbi su ili proterani, ili potisnuti iz dela zemalja u regionu. Na taj način se sada želi uraditi i sa SPC, jer je samo srpska crkva ostala kao institucija koja se nalazi na svim prostorima, a okuplja Srbe – dodaje Injac.

Politički analitičar i profesor u penziji Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski smatra da je pokušaj stvaranja HPC delom kompleks, a delom materijalne prirode, odnosno pikiranje imovine SPC u Hrvatskoj.

– To je manipulisanje verom. Drugo, pokušaj stvaranja HPC ima loš ukus iz NDH vremena. Ta crkva jeste formalno osnovana, ali kao nevladina organizacija. No, svakako je jedan od ciljeva i otimanje imovine SPC, koja je, pre svega u Zagrebu, ogromna. Sve u svemu, ovo su glupi amaterski pokušaji sa adrese jedne nevladine organizacije, koja pre svega hoće provokaciju – kaže Puhovski

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter