Izvor: Blic.rs
20.06.2020 u 10:16
0

POVEĆAN BROJ NASILJA: Zaštita podignuta na viši nivo

Vlada Republike Srpske usvojila je juče Informaciju o provođenju Strategije za suzbijanje nasilja u porodici u minulih pet godina, te zaključila da je najznačajniji pomak u tom periodu bila izmena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, čime je od prošle godine zaštita žrtava podignuta na viši nivo.

Tim zakonskim rešenjem je, kako je saopšteno iz Vlade RS, svako delo nasilja u porodici definisano kao krivično delo, čime je “dokazano da institucije Republike Srpske teže nultom stepenu tolerancije na nasilje”, piše Srpskainfo.

– Pristupom koji odvaja pomoć, podršku i zaštitu žrtava nasilja u porodici i propisuje ih Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, od sankcionisanja učinioca koje se propisuje Krivičnim zakonikom Republike Srpske, dobija se bolja zaštita žrtve i efektniji i stroži odgovor društva prema učiniocu nasilja – navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Informaciju o sprovođenju Opšteg protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici za 2019. godinu. Statistike pokazuju da svi subjekti zaštite beleže povećan broj slučajeva nasilja u porodici u odnosu na prethodnu godinu, a izuzetak su jedino osnovni sudovi.

OVO MORATE ZNATI

PUTIN LJUT: Istina o Drugom svetskom ratu potrebna svima

SAMO JE ĆUTAO: Nakon žurke gde je SILOVAN, DEČAK TIHO otišao na SPAVANJE!

PREMIJER MALTE NALOŽIO ISTRAGU: Novinarka UBIJENA jer je RAZOTKRILA MUTNE RADNJE malteške kompanije i režima u Crnoj Gori!

AMERIKA PRETI: Nećemo dozvoliti Kinezima i Rusima da jačaju NUKLEARNI ARSENAL!

TENK NA MARAKANI VIŠE NIJE SAM! Stiglo je još nešto! (FOTO)

– Prema evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova RS, nasilju u porodici je lani bilo izloženo 1.438 lica, što je za skoro 15 odsto više više nego 2018. godine. Prema podacima centara za socijalni rad, broj žrtava nasilja u porodici je povećan za skoro devet procenata – navodi se u saopštenju.

Kao najzastupljeniji oblici ispoljavanja nasilja u porodici zabeleženi su fizičko, psihičko i kombinovano nasilje. Osnovni sudovi u RS su nasilnicima najčešće izricali novčane kazne i uslovne osude, dok su samo izuzetno izricane i zaštitne mere ili hitne mera zaštite, poput zabrane prilaska žrtvi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter