Izvor: Tanjug
16.02.2021 u 22:09
0

PRELOMILI: U Hrvatsku stiže 2 miliona “Sputnjika Ve”?

U Hrvatsku bi već tokom sledećih sedmica moglo da stigne i do dva miliona doza ruske vakcine “Sputnjik Ve”, a čekaju se samo regulatorni faktori koji moraju biti zadovoljeni kako bi vakcina mogla biti uvezena, piše portal Index.

VESTI DANA

CRNA GORA SE ZAHVALJUJE SRBIJI NA DONACIJI: Premijerka Ana Brnabić sutra uručuje novi kontingent vakcina!

Novak ima REVOLUCIONARAN PREDLOG! Stigla podrška i od Zvereva: Tenis posle ovoga sigurno ne bi bio isti

LAVA KULJA! Proradila Etna, snimak uživo SEJE STRAH! Pepeo leti, urušen deo kratera (VIDEO)

KRIZNI ŠTAB NA POTEZU! Navijača na utakmici Zvezda – Milan MOŽDA I BUDE, ali samo pod ovim uslovima!

NOVI DETALJI UBISTVA SRPKINJE U ŠVAJCARSKOJ: Poznata sudbina dvogodišnjeg deteta

Portal se poziva na izvor blizak vrhu vlade koji je rekao da su se o detaljima saradnje s Rusijom dogovorili danas hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš i ambasador Rusije u Hrvatskoj.

Rusija je potpuno otvorena za saradnju, međutim, Hrvatskoj pre uvoza vakcine preostaje rešavanje regulatornih pitanja koja su uslov za to da “Sputnjik Ve” dođe u Hrvatsku.

Prema nezvaničnim informacijama, navodi Indeks, Hrvatska neće čekati da rusku vakcinu odobri Evropska agencija za lekove (EMA).

Kako se očekuje da će EMA odluku doneti tek u aprilu, hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode HALMED, u najskorijem roku, moguće već ove nedelje, doneće odluku o odobrenju “Sputnjika Ve”.

Da bi vakcina stigla u Hrvatsku, HALMED mora da odobri interventni uvoz, a to može učiniti pod određenim uslovima.
Uslov  za uvoz ruske vakcine je da ona nema teže nuspojave, odnosno da je sigurna, ali i da na tržištu ne postoji nešto slično.

Iako na tržištu postoje slične vakcine, nema ih u dovoljnim količinam, što bi trebalo da bude i glavni argument za hitni uvoz “Sputnjika Ve” u Hrvatsku, navodi portal.

Prema rečima izvora bliskog HDZ-u i premijeru Andreju Plenkoviću, Hrvatska na ovaj način štiti svoje interese.

PROČITAJTE JOŠ

LAŽNA UZBUNA! Četiri dojave o postavljenim bombama u Moskvi u jednom danu!

POČIVAJ U MIRU! STRAVIČNA TRAGEDIJA: Poznati pevač POGINUO nakon JEZIVE saobraćajne nesreće

OGLASIO SE DOKTOR KON: Evo šta kaže o publici na utakmici Zvezda – Milan

“Važno je da vakcinu dobijemo pre nego što je EMA odobri jer onda ne zavisimo od raspodele unutar EU, nego od samih sebe, što je naše pravo, a nakon toga ćemo, strogo poštujući pravila, početi s vakcinacijom. Time ne kršimo nijedno pravilo Evropske unije,” istakao je jedan sagovornik Jutarnjeg lista.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter