Izvor:
07.08.2016 u 15:46
0

PRONAĐEN EKSPLOZIV U AUTOMOBILU: Crnogorac u Nemačkoj optužen za pomoć teroristima

Bavarsko Državno tužilaštvo optužilo je Podgoričcanina Vlatka Vučelića (51) za nedozvoljeno držanje oružja i za "pomoć teroristima pri pripremi teškog dela ugrožavanja države Francuske", objavili su danas nemački mediji.

Bavarsko Državno tužilaštvo je uvereno da su i oružje i eksploziv bili namenjeni za napade, najverovatnije za seriju napada tzv. Islamske države– preneo je nemački list "Zidojče cajtung".

Taj medij objavio je i da suđenje Vučeliću počinje sutra pred Sudom za zaštitu države u Zemaljskom sudu u Minhenu. On se branio ćutanjem. Državno tužilaštvo polazi i od toga da je za transport oružja Vučelić trebalo da dobije 2.000 eura i da je znao da vozi veoma opasan teret.

Vučelić je uhapšen 5. novembra prošle godine na autoputu Salcburg – Minhen u automobilu punom oružja i eksploziva, prenose podgoričke "Vijesti".

U specijalno napravljenom prostoru belog "golfa" nađeno je sedam automata marke "zastava" i kalašnjikov, dve ručne bombe i 200 grama TNT eksploziva, dva poluautomatska pištolja i revolver Magnum. Krajnja destinacija Vučelića bio je Pariz, gde su teroristi 13. novembra u nekoliko sinhronizovanih napada ubili 130 ljudi.

U navigacionom sistemu u autu je bila ukucana i jedna pariska adresa. Ta adresa je bila ispisana i na jednoj cedulji, koju je Vučelić imao kod sebe. Osim adrese, bio je tu i broj telefona u Francuskoj, sa koga je Crnogorac posle hapšenja bio pozvan na svoj mobilni, navodi se u tekstu Kristijana Rosta iz "Zidojče cajtunga".

Dodaje se i da je zbog količine oružja i eksploziva Vučelić morao da shvati da njime treba da bude izvršen teroristički napad, argumentuje državni tužilac.

"Vlatko V. je znao i da je već u januaru 2015. godine u Parizu izvršen jedan teroristički napad sa islamističkom pozadinom, na redakciju satiričarskog lista ''Šarli ebdo''", navodi tužilaštvo.

U autu pronađeni eksploziv TNT je savršen za napade samoubica, kaže Državno tužilaštvo. Ono polazi od toga da je Vlatko V. nameravao da pomogne napadačima i time teško da ošteti unutrašnju bezbednost države Francuske”, navodi se u tekstu "Zidojče cajtunga".

Vučelić je poreklom iz Pipera, bio je sezonski radnik kompanije "Plantaže", povremeno nadničar, nije oženjen, nema dece i živeo je sam u baraci na Koniku.

Iz crnogorske Uprave policije 14. novembra 2015. saopštili su zvanično da informacije kojima raspolažu u tom momentu, "a koje su dobijene od oficira za vezu nemačke policije, ne ukazuju na to da je Vlatko Vučelić povezan sa terorističkim aktom u Francuskoj".

Jedan crnogorski medij objavio je tada, pozivajući se na anonimni izvor iz Vlade Crne Gore, da je "povezanost Crnogorca sa napadom u Parizu apsolutna i zlonamerna spekulacija kako bi se sprečile NATO integracije".

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter