Izvor: Tanjug
01.01.2020 u 09:31
0

PROTESTI U CRNOJ GORI I DALJE TRAJU U Podgorici služen moleban uz zvona za upokojene

U nekoliko gradova Crne Gore i utorak uveče su održani protesti zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti u crnogorskom parlamentu, javljaju podgorički mediji.

U Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici sinoć je služen moleban, nakon kojeg je ulicama grada prošla litija sa više hiljada građana koji daju podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u vezi sa spornim Zakonom o veroispovesti koji je usvojila crnogorska vlast.

Litija je prošla mirno gradskim ulicama do Hrama Svetog Simeona Mirotočivog na Nemanjinom gradu u centru Podgorice.

POBUNILI SE: Lideri Demokratskog fronta pozvali ambasadore u Crnoj Gori da reaguju!

Sveštenik Branko Vujačić rekao je posle službe da se moleban i litija obavljaju u svakom trenutku kada su ugroženi Crkva i svetinje.

– Ne damo svoje svetinje, ne damo svoju veru pravoslavnu i branićemo je na svakom mestu i uvek, poručio je sveštenik.

On je zamolio vernike koji su sa svećama i ikonama došli u crkvu da mirno i dostojanstveno prođu ulicama grada, da ne nasedaju na provokacije sa strane, niti da bacaju petarde, da ne izazovu incident i tako bace greh na taj hram.

MITROPOLIT AMFILOHIJE: OVA CRKVA NIJE PROTIV DRŽAVE NITI PODRIVA NJEN SISTEM Spc ne poziva na nasilje!

Prema njegovim rečima, svako veče do Božića u 18 časova biće služen moleban i zvoniti zvona za upokojene, po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorksog Amfilohija.

Litija je mirno prošla ulicama grada, u blizini nije bilo policije, osim što su blokirane neke raskrsnice da bi sve prošlo bezbedno. 

Više hiljada građana Berana i danas se okupilo u centru grada, ispred zgrade Opštine, odakle su u mirnoj protesnoj litiji odšetali ulicama do tri kilometra udaljenog manastira Đurđevi stupovi.

DAČIĆ: AMBASADOR SRBIJE SE PRVO SASTAO SA AMFILOHIJEM Srbija jedinstvena u odbrani srpskih svetinja

U porti tog manastira služen je moleban, a građani su se nakog toga razišli bez ikavih incidenata.

U Beranama se, nakon prvog dana i protesta na dan usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, kada je bio blokiran magistralni put prema Bijelom Polju, protesne šetnje i molebani odvijaju dostojanstveno i u tišini.

Broj građana koji dolaze na proteste u ovoj jedinoj opozicionoj opštini na severu Crne Gore, iz dana u dan sve je veći.

DOKLE BRE ĐETIĆI? Uvredljiv transparent šokirao Srbiju

Hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću bio je sinoć mali da primi sve koji su došli da prisustvuju molebanu.

Nakon završenog molebana krenula je litija ulicama grada predvođena sveštenstvom i monaštvom.

Litiju je pratilo i nekoliko hiljada Nikšićana koji žele da na ovaj način pokažu privrženost Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve, ali i izraze nezadovoljstvo usvojenim Zakonom.

Veliki broj građana okupio se sinoć i u Bijelom Polju na molebanu, a potom i litiji, od Ckrve Svetih apostola Petra i Pavla do Crkve Svetog Nikole u Nikoljcu.

VUČIĆ: BEOGRAD NE SNOSI KRIVICU, SAMO SE BRINEMO ZA SVOJ NAROD I SPC Predsednik Srbije o crnogorskom problemu

Veliki broj građana okupio se i u Pljevljima protestujući zbog izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Kao i predhodnih večeri, služen je moleban u crkvi Svete Petke, a potom je litija prošla ulicama grada do zgrade Opštine i nazad do crkve.

Nadležnim vlastima porucili su da odustati neće dok Vlada Crne Gore ne povuče sporni zakon i dok ne budu uvereni da će imovina Srpke pravoslavne crkve biti zaštićena.


PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter