Izvor: Kurir
31.05.2024 u 13:25
1

REZOLUCIJA O GENOCIDU U JASENOVCU: Grupa crnogorskih poslanika predala predlog Skupštini Crne Gore!

Grupa poslanika predala je Skupštini Crne Gore Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, koji će, kako je ranije saopštio predsednik parlamenta Andrija Mandić, biti na dnevnom redu sednice krajem juna.

Predlog su potpisala 43 poslanika parlamentarne većine, a u tekstu se, između ostalog, navodi da se Skupštini predlaže usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu:

DODIK DANAS ILI SUTRA ŠALJE FBIH SPORAZUM O RAZDRUŽIVANJU: Predsednik RS kaže da njegove kolege iz Sarajeva misle da su moćne

„S dubokim saosećanjem prema žrtvama genocida u Jasenovcu tokom 1941-1945. godine, uvažavajući da će 2025. godine biti 80. godišnjica od ovog užasnog zločina, a prepoznajući da je 22. aprila 1945. godine logor smrti Jasenovac bio rasformiran i na taj dan poslednji preostali zatvorenici ubijeni, Skupština Crne Gore je vođena poveljom Ujedinjenih nacija, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, odlučuje da posveti posebnu pažnju komemoraciji i osudi zločine počinjene u tom logoru smrti;

Svesni istorijske važnosti Jasenovca kao mesta gde su živote izgubili nevini ljudi, Skupština Crne Gore odlučuje da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obeležiti svake godine.

Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma.

Kroz usvajanje ove rezolucije Skupština Crne Gore obavezuje se da aktivno doprinosi očuvanju sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, promoviše toleranciju, razumevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije.

Podstiče se obeležavanje 22. aprila kao dana sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, koji je počinjen tokom 1941 – 1945. godine, i Skupština će svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije.

Skupština Crne Gore ohrabruje državne organizacije na svim nivoima, predsednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući i nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obeležavaju 22. april, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sećanju na žrtve genocida u Jasenovcu, koji je počinjen u periodu tokom 1941- 1945. godine“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “REZOLUCIJA O GENOCIDU U JASENOVCU: Grupa crnogorskih poslanika predala predlog Skupštini Crne Gore!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter