Izvor: Happy BSC Portal/Novosti.rs
21.12.2023 u 22:42
0

REVOLT DO BRISELA: Prosvetari ogorčeni zbog najave da im neće biti povećane zarade od januara 2024.

Ogorčenje zbog najave da im plate neće biti povećane od januara naredne godine crnogorski prosvetari preneće na ulice i trgove, a u pomoć će pozvati čak i strane ambasade, Tonina Piculu i Violu fon Kramon i druge evropske parlamentarce.

Predsednik sindikata prosvete Radmir Božović najavio je da će zaposleni potražiti pravdu i na sudu.

– Država će izgubiti tako 25 miliona evra na račun advokatskih troškova. S tim novcem možemo napravitii vrtić i školu. Tražimo samo da se ispoštuje zakon – poručuje Božović.

Na sednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet raspravljano je o predlogu zakona o budžetu za 2024. godinu. Budžetom su izvorni prihodi planirani na 2,7 milijardi, a izdaci na 3,48 milijardi evra. Za povećanje plata zaposlenima u prosveti makar početkom godine neće biti moguće obezbediti sredstva iako se izvršna vlast ugovorno obavezala da će prosvetnim radnicima povećati plate od Nove godine. Ostaje da se nadaju da bi to moglo da se desi do kraja godina ukoliko zaživi ekonomski program „Evropa sad 2“.

– Ovo što se radi je grubo kršenje granskog ugovora. Pritom idemo u Evropsku uniju, nespojivo mi je da se ovoliko krši vladavina prava – rekao je Božović.

Ukoliko sindikalci zaista zatraže pomoć od evropskih parlamentaraca to će biti presedan, jer do sada nešto slično se nikada nije desilo. Analitičari crnogorskih ekonomskih prilika šire ruke ne znajući odgovor na pitanje kako prosvetarima Picula može pomoći.

U Pokretu „Evropa sad“ saopštili su da će nova Vlada sistemski pristupiti rešavanju pitanja povećanja zarada za sve zaposlene u Crnoj Gori.

ANDRIJA MANDIĆ NIJE GLASAO : U izbornoj noći u Srbiji sam bio sa prijateljima

– Evropom sad povećavamo plate i prosvetarima – poručili su iz PES.

Oni su istakli da će se sistemsko rešavanje ovog važnog pitanja sprovesti uz saglasnost svih socijalnih partnera i donošenjem novog Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

U međuvremenu, Sindikat prosvete uputio je pismo premijeru Milojku Spajiću i ministarki prosvete, nauke i inovacija Anđeli Jakšić Stojanović. Izrazili su nezadovoljstvo zbog toga što u predlogu budžeta za 2024. nije uključeno povećanje zarada zaposlenima u prosveti. Za plate u javnom sektoru budžetom je predviđeno dodatnih 40 miliona evra, ali na tom spisku nema prosvetara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter