Izvor: Blic.rs
23.12.2020 u 09:00
0

SA DECOM DO BRŽEG PENZIONISANJA: U Srpskoj 3.666 žena iskoristilo OVU zakonsku mogućnost

Tačno 3.666 žena u Republici Srpskoj iskoristilo je zakonsku mogućnost da se penzionišu po osnovu rođenja dece.

NAJVAŽNIJE DANAS:

SVET STREPI OD NOVOG SOJA KORONE: Evo šta naši stručnjaci kažu o mutaciji

HAPŠENJE U BEOGRADU: Muškarac (57) osumnjičen da je naneo ubodne rane jednoj osobi

NOVA VLAST NEMOGUĆA BEZ SRBA: Hotijeva vlada neustavna, Kurti ponovo kosovski premijer?

Reč je o članu Zakona o radu RS kojim je definisano da žena majka stiče pravo na penziju za jednu godinu manje staža osiguranja za svako rođeno dete u odnosu na uslove za sticanje prava na penziju uređene Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Zakonska odredba je u primeni od januara 2016. godine i od tada je 3.666 žena iskoristilo tu mogućnost. Da toga nije bilo, kako nam je rečeno u Fondu PIO RS, one ne bi još mogle da ostvare pravo na penziju.

Ovu mogućnost predložio je Nenad Stevandić i to kao član tadašnjeg Slobodnog demokratskog srpskog kluba.

PROČITAJTE JOŠ:

MASAKR U FRANCUSKOJ: Ubijena trojica policajaca, još jedan ranjen!

POSLE TUMBAKOVIĆA, ON ĆE BITI NOVI SELEKTOR SRBIJE? Krug sužen na jednog kandidata

VREME DANAS! Pretezno sunčano i osetno toplije!

Njegov amandman na Zakon o radu je prihvaćen u NS RS, a koji se odnosni na, kako je rekao Stevandić, zaštitu žena, stimulaciju rađanja i pruža podršku pronatalitetnoj politici.

– Omogućeno je da se svakoj ženi na svako rođeno dete upiše po godina radnog staža. Ukoliko bi ostao broj poroda kao do sada, to bi bio trošak od 600.000 KM godišnje. Ovaj staž će se upisivati samo ženama koje to budu htele – rekao je Stevandić prilikom usvajanja Zakona o radu u NS RS krajem 2015. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter