Izvor: tanjug
03.11.2021 u 21:54
0

SAD PORUČILE LIDERIMA BiH: Prestanite sa opasnom i zapaljivom retorikom, posebno Dodik!

Ambasadorka SAD u Savetu bezbednosti UN Linda Tomas Grinfild ocenila je večeras da se BiH suočava sa najdubljom političkom krizom u postratnoj istoriji i pozvala lidere u toj zemlji da prestanu sa „opasnom i zapaljivom retorikom“, a posebno, kako je navela, lider SNSD Milorad Dodik.

Ona je na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj je usvojena nova rezolucija u BiH, pružila podršku radu visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i njegove kancelarije i zatražila je i da se deblokira rad državnih institucija. 

PROČITAJTE JOŠ:KORONA U FRANCUSKOJ: Raste broj hospitalizovanih!

Ambasadorka je rekla da je Dodikova retorka opasna, a u tom kontekstu je pomenula njegov poziv da se RS povuče iz oružanih snaga BiH i drugih institucija i da se RS potpuno povuče iz BiH.

-SAD podržavaju izjavu visokog predstavnika da je ovo opasno i za BiH i za celi Zapadni Balkan. Zabrinuti smo da Dodik pravi novi ustav za RS. Ovo je pretnja za dejtonsku arhitekturu koja je osigurala mir i čuva ga do danas- smatra ambasadorka.

Ocenila je i da su u poslednjih nekoliko meseci sve strane imale opasne izjave i pozvale da pokažu smirenost i, kako je navela, počnu da rade u korist građana BiH.

-To znači da se Predsedništvo mora sastajati, institucije moraju biti operativne i na usluzi građanima. Moramo zaštiti ulogu OHR-a. On je važan za stabilnost BiH. Kristijan Šmit ima našu punu podršku za sprovođenje civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma sve dok se ne ispuni 5+2. Tek tada BiH može da napusti međunarodnu superviziju- rekla je Grinfild.

Ona je dodala da su SAD zahvalne Šmitu na izveštaju.

PROČITAJTE JOŠ:OPET PROBLEMI U RADU DRUŠTVENIH MREŽA: Žalbe korisnika na otežano pristupanje Fejsbuku, Instagramu i Mesindžeru

-Iako nije ovde s nama danas, pozdravljamo ga i zahvaljujemo na doprinosu i budućem radu u OHR u BiH, ima našu punu podršku. BiH se suočava s najdubljom političkom krizom u postratnoj historiji. Tu su opasna retorika, zahtevi za zatvaranjem OHR-a i izborne reforme -ocenila je američka ambasadorka.

Ukazala je i na važnost izbornih reformi i ograničenih izmena ustava.

-Zvaničnici moraju da implementiraju sve presude sudova za ljudska prava i druge reforme, bore se protiv korupcije i osiguraju jednaka prava za sve građane BiH za izbore 2022. godine- kazala je.

Ocenila je i da građani BiH „zaslužuju bolje od svojih vlada“.

-Ovo je delikatan momenat za BiH, ali sam sigurna da svi akteri moraju raditi na prosperitetu i boljoj budućnosti- zaključila je američka ambasadorka.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter