Izvor: Happy BSC
10.11.2021 u 19:02
0

ŠAMAR HRVATSKOM PREMIJERU IZ EVROPSKE UNIJE: Analitičar o hapšenju bivše ministarke Gabrijele Žalac!

Komentarišući  hapšenje Gabrijele Žalac, bivše ministarke regionalnog razvoja i fondova EU u vladi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Rimac ocenio je da je to „šamar premijeru iz Evropske unije“.

Po nalogu Kancelarije evropskog javnog tužioca u Zagrebu, policija je danas uhapsila bivšu ministarku Gabrijelu Žalac i direktora Centralne agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislava Petrića, kao i još dve osobe, saopšteno je danas iz te kancelarije.

PROČITAJTE JOŠ: NEMA KAZNE ZA ZLOČINE NAD SRBIMA: Poništena presuda Sakibu Mahmuljinu

Oni se sumnjiče da su počinili krivična dela u ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU i Centralnoj agenciji za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabavke informatičkog sistema.

– Formalno ili neformalno, član Predsedništva i član stranke koji je obavljao javne dužnosti bez dileme je domen odgovornosti vrha stranke, odnosno premijera ako se tu radi o ministru. Tu nema bežanja, ovo je šamar premijeru iz Evropske unije i bez obzira koliko se pravi neinformisan i nevešt, od te odgovornosti ne može da pobegne – predočio je Rimac.

Gabrijela Žalac već je imala nekoliko afera, ali Rimac podseća da ona nije smenjena ni zbog jedne od njih, već je vlada stala u njenu odbranu, a tek je u kasnijoj rekonstrukciji Plenkovićevog kabineta smenjena kada je promenjen kabinet.

PROČITAJTE JOŠ: MARIĆ: 2023. realna godina ulaska Hrvatske u evrozonu

– Sporost pravosuđa, negiranje bivših grehova i vrlo kasno procesuiranje nekih krivičnih dela dovodi do toga da građani padaju u apatiju i više ne reaguju na ovakve stvari, jednostavno misleći da je u Hrvatskoj teško živeti. Nedavno smo imali presudu za krivična dela počinjena u vreme Ive Sanadera pa se sada na neki način opravdano može reći da su to ‘bili neki drugi’. Uvek su neki drugi tu bili prisutni u kontinuitetu delovanja jedne političke opcije koja uporno negira svoje grehe, a stalno ih ponavlja – rekao je Rimac.

Plenković je najavio i moguće izmene  Zakona o obrani.

– Zakon o obrani se može menjati, ali uloga predsednika ne može. Kako god skrojili zakon, vrhovni zapovednik vojske će ostati predsednik. S tom logikom Andrej Plenković i vlada u tom sukobu ne mogu imati nekakvu realnu šansu, osim da sruše temelje ove države, a to znači ustavno redefiniranje predsednika, a to sve pomalo liči na mandat Karamarka i pokušaj da se sruši Milanović kao premijer mimo zakona i Ustavom propisanih procedura- , komentariao je Rimac.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter