Izvor: Tanjug
02.09.2021 u 10:06
0

SLOVENIJA: Sastaju se ministri odbrane i spoljnih poslova EU

 Ministri odbrane i spoljnih poslova EU sastaju se danas u Sloveniji kako bi razgovarali o brojnim temama, uključujući bezbednosnu i humanitarnu krizu u Avganistanu nakon povlačenja međunarodnih trupa iz te zemlje.

PROČITAJTE JOŠ: CVIJANOVIĆ SE ZAHVALILA VUČIĆU: To je za svaku pohvalu!

Ministri odbrane, kojima predsedava Slovenac Matej Tonin, fokusiraće se na aktuelne bezbednosne izazove i Strateški kompas EU, ključni vojni koncept koji nastoji da obezbedi veću stratešku autonomiju Unije, prenosi STA.

U okviru diskusije, ministri bi mogli da se dotaknu pitanja evropskih snaga za brzo reagovanje od 5.000 vojnika, a pitanje u vezi potrebe za takvim snagama EU, poslednjih dana je postavio Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u svetlu avganistanske krize.

Na sastanku će se razgovarati i o regionu Sahel, Libiji, Mozambiku i Zapadnom Balkanu, koji je jedan od prioriteta slovenačkog predsedavanja EU,a diskusiji će se pridružiti zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Ðoanu i zamenik generalnog sekretara UN za mirovne operacije Žan-Pjer Lakroa.

Sastanku će prisustvovati i Borelj, koji će potom predsedavati dvodnevnim neformalnim sastankom ministara spoljnih poslova EU (Gymnić) koji počinje danas i na kome će se šefovi diplomatija fokusirati na Avganistan, gde diplomatska misija preuzima primt aposle okončanja vojne misije u zemlji.

Očekuje se da će osim Avganistana, na ovom sastanku biti reči o odnosima EU i Azije, kao i da će se ministri razgovarati o odnosa Unije sa Kinom i zalivskim zemljama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter