Izvor: agencije
19.06.2024 u 19:12
2

STEJT DIPARTEMNT OŠTRO ISPROZIVAO PREDSEDNIKA SRPSKE: Dodik iskoristio svoj službeni položaj da akumulira lično bogatstvo

Sjedinjene Države osuđuju konstantne napore predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da naruši regionalne mirovne okvire koji su Bosni i Hercegovini (BiH) doneli stabilnost i bezbednost, saopšteno je iz Stejt departmenta.

„Danas imenujemo dva pojedinca i sedam kompanija koje obezbeđuju glavne izvore prihoda Dodikovoj mreži pokrovitelja i omogućavaju mu koruptivne radnje“, piše u saopštenju. Dodaje se da je Milorad Dodik iskoristio je svoj službeni položaj da akumulira lično bogatstvo, preko kompanija povezanih sa njim i njegovim sinom Igorom Dodikom.

DETALJI MONSTRUOZNOG UBISTVA U HRVATSKOJ: Žrtvu nekoliko puta udario sekirom, pucao mu u glavu, a onda telo bacio u BUNAR

 

 

„Na primer, 2024. godine Igor i Milorad su vršili kontrolu nad visokim zvaničnicima Vlade BiH kako bi manipulisali nacrtom državnog budžeta BiH, a da bi se ugovor na državnom nivou mogao dodeliti entitetu u Dodikovoj mreži, van procesa konkurencije“, ističe se u saopštenju. Dodik, kako dalje piše, nastavlja da bude destabilizujući akter u regionu.

„Njegov nedavni predlog o razdvajanju Republike Srpske od BiH nastavak je njegove očigledne aktivnosti protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožava mir i stabilnost regiona. Napadom na ustavni okvir BiH Dodik ugrožava budućnost zemlje u evroatlantskim institucijama“, ističe se.

„Sjedinjene Države će upotrebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju protiv onih koji olakšavaju Dodikovu korupciju i omogućavaju mu da eksploatiše narod Republike Srpske u svoju korist“, navodi se u saopštenju koje je potpisao portparol Stejt departmenta Metju Miler. Podsećamo, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sankcionisala je dve osobe i sedam kompanija iz Bosne i Hercegovine, koje se povezuju sa Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske i njegovim sinom Igorom.

Kako se navodi u saopštenju OFAC od 18. juna, oni su služili kao „značajni izvori prihoda“ za Milorada Dodika, koji je od ranije pod američkim sankcijama, i njegovu porodicu. Na listu sankcija su dodati Milenko Čičić i Đorđe Đurić, kao kompanije Infinity International Group Banja Luka, Infinity Media, K-2 audio usluge, Kaldera Company, Prointer ITSS, Sirius 2010 i Una World Network. Među sankcionisanima se ističu softverska kompanija „Prointer ITSS“, kao i kompanija „Una World Network“, u čijem je vlasništvu medijska kuća „Una TV“. Kako navodi OFAC, Čičić je direktor „Kaldere“, dok je Đurić vlasnik kompanije „Infinity“ i njenih podružnica

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “STEJT DIPARTEMNT OŠTRO ISPROZIVAO PREDSEDNIKA SRPSKE: Dodik iskoristio svoj službeni položaj da akumulira lično bogatstvo”

  1. To mozete lagati nekog na zapadu.,ali nas narod dobro zna da je Dodik bio bogat covjek puno prije nego se i poceo baviti politikom. Ali glupo je vise i komentarisati zapadne izjave.

    1
    0
    Odgovori
  2. Не једите го*на више.
    МД је пре рата био велики послован човек и имао своју фабрику намештаја и продајне салоне широм бивше државе.

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter