Izvor: slobodnadalmacija.hr
21.09.2020 u 11:58
0

„SUDIJA ME TERAO DA SE VRATIM MUŽU KOJI ME JE TUKAO!“ Potresna priča ŽRTVE o mučnoj borbi za STARATELJSTVO I ŽIVOT!

Ovo je priča o greškama u pravosuđu. Greškama koje su dovele do toga da se žrtva porodičnog nasilja izjednači s nasilnikom. Greškama koje su dovele do toga da prijavljeni (i osuđeni) nasilnik dobije starateljstvo nad decom, a onda jedno od dece „zaglibi“ u kriminal i s nepunih 18 godine ima u dosijeu desetine kaznenih prijava za krađe i drogu. Ovo je priča o borbi majke koju je sud izneverio i koja pokušava spasiti što se spasiti može, a to je život svog sina!

OVO MORATE ZNATI

PREDSEDNIK POKRETA ZA PROMENE POSLAO PISMO NATO: Đukanović hoće rat!

UŽAS! ZGRNULI MILIONE NA MRTVACIMA: Oštećeni i lekari

SVAKO NA SVOJ NAČIN: Pogledajte kako se ministri bore sa stresom

DANAS SLAVIMO MALU GOSPOJINU: Večeras pogledajte u nebo i OTKRIJTE OVO

IZ AMSS PORUČUJU: Povoljni uslovi za vožnju, oprez zbog radova

Priča veroučiteljice u kasnim četrdesetim godinama, nazovimo je Mira, počinje krajem 1996. godine, kada se udala za supruga, tada aktivnog vojnika. Dobili su dvoje dece, kćer koja je sad u dvadesetima i sina, sad na pragu punoletnosti.

– Moj, sada bivši suprug u više navrata bio je nasilan prema meni, godinama je to trajalo. Znao bi me udariti, no trpela sam to radi porodice, radi dece, radi toga što nisam htela da on izgubi posao. A onda mi je u semptembru 2015. godine „prekipelo“ kada je na mene nasrnuo pred decom. Odlučila sam prijaviti ga za porodično nasilje – govori  sagovornica.

I tada kreće ludilo. Dolazi u policijsku stanicu u mestu u kojem je tad živela i policijskom inspektoru govori što se dogodilo. On je, a potvrdila je to naknadno u svom mišljenju i advokatica za ravnopravnost polova Višnja Ljubičić, odgovara od podnošenja prijave, govoreći joj da je sigurno muž nije udario bez razloga.

PRAVOSNAŽNA OPTUŽNICA

– Ja sam, onako naivna, iskreno priznala da sam mu tada, kad me počeo mlatiti, u besu opsovala majku. Tada me taj policajac ubeđuje zbog prekršaja iz domene porodičnog nasilja, privodi me prekršajnom sudu (koji je danas predsednik jednog suda – op.a.). On me uverava da se moram vratiti suprugu i da mu trebam sve oprostiti. Kazao mi je da je to što me je napao slučajno, „eto dogodi se“ te mi je govorio o veri i Bogu. Kazala sam mu da ja dobro znam da Bog ne dopušta nasilje i da Crkva dopušta rastavu od pola i postelje kad život udvoje više nije moguć. Sudija je zapretio da će me kazniti ako se ne vratim mužu. Da, i suprug i deca su na sudu lagali o tome što se dogodilo – govori Mira.

Predmet je došao kod drugog sudije, koji ju je naposletku oslobodio odgovornosti. Suprug je osuđen tada na Osnovnom sudu zbog nasilja, ali uložena je žalba. Presuda je ukinuta i vraćena na ponovno suđenje.

Usledio je razvod braka i sud je, rukovodeći se mišljenjem Centra za socijalni rad i zaključcima psihijatrijsko-psihološkog veštačenja dodelio ocu starateljstvo nad decom. Napomenimo da je u tom trenutku protiv oca bila na snazi pravosnažna optužnica zbog porodičnog nasilja i povrede prava deteta.

SVE O KORONI

STRUČNJACI OTRKIVAJU ŠTA NAS ČEKA ZBOG ODRŽAVANJA MASOVNIH OKUPLJANJA (FOTO)

JEZIVO OTKRIĆE: Koronavirus izaziva Parkinsonovu bolest?!

DOKTORKA IZ KCV PORUČILA: Ko misli da je korona SAMO PREHLADA i izmišljotina neka dođe da vidi ZARAŽENE KAKO DIŠU

Među ostalim i zato jer su oni izrazili želju ostati živeti u stanu s ocem, a majka se morala iseliti iako je, kaže, veći deo novca kojim su kupili taj stan ona uložila. Ulogu je imala i činjenica da je pet poslednih godina braka bila na terapiji antidepresivima i lečila se kod psihijatra, a sama tvrdi da je to sve posledica onoga što je u braku proživljavala. Veštak je zaključilo da Mira, iako se trudi, nije „u sadašnjem trenutku u mogućnosti na adekvatan način odgovoriti potrebama dece“, dok je za oca utvrđeno da je u odnosu s decom „emocionalno angažovan, a pred njih postavlja manje zahteva od majke“.

– Da, ja sam od njih tražila da uče, pritiskala sam ih, nastojala sam ih držati pod kontrolom – kaže  sagovornica. Kako bilo, deca su ostala živeti s ocem. Kći je sve manje komunicirala s majkom, bila je na nju ljuta, a i sin je izražavao iste emocije. No, budući da je suprug, koji je danas u penziji, tada radio gotovo po ceo dan jer je na posao putovao u drugi grad, deca su ostajala sama većinu dana.

LOŠE DRUŠTVO

– Kad je sin bio u petom, šestom razredu, upao je u loše društvo, a u srednjoj školi počinju pravi problemi. Počelo je s tim da je uhvaćen u krađi čokoladice, da bi u drugom razredu srednje škole došlo do toga da ga je policija uhvatila u krađi parfema. Postao je žrtva čoveka za kojeg sam posle saznala da je poznat policiji, a za kojeg je krao parfeme. O svemu ovome što se događa mom sinu uredno obaveštavam i Centar i sve druge institucije, ali niko ne reaguje – govori sagovornica. U trećem razredu srednje izbacuju ga iz škole. U septembru 2019. godine šalju ga na opservac u Dom za maloletnike, ali i tamo nastavlja sa krađama.

– Poslednje što se dogodilo je da je pre nekoliko meseci uhvaćen s 50 grama marihuane, spidom i vagom. Pa kako se može dogoditi da on s toliko godina ima u dosijeu 50 krađa i dilovanje, a da je još na ulici? Mogu samo zamisliti šta će se dogoditi kad navrši 18 i završi u zatvoru s pravim kriminalcima. Boli me što se ovo nije trebalo dogoditi, što sam upozoravala institucije, ali oni ne žele priznati grešku, bar ne službeno – jada se ogorčena sagovornica.

No, na jednom se primeru pokazalo da sud itekako može reagovati kad želi. Naime, pre nekoliko meseci Mira je, u svom očaju, poslala policiji dopis u kojem ukratko objašnjava situaciju i, među ostalim, piše da ne veruje institucijama ove države koje su na strani nasilnika i kako ne zna kako stvari ispraviti, nagoveštavajući da „jedino što preostaje je presuditi sebi i tom detetu, pa će valjda nešto biti bolje za nekoga drugog ko se nađe u sličnoj situaciji“. Zbog reči „presuditi“ odmah drugi dan na vrata joj dolazi policija i vodi je na psihijatriju.

– Ja sam napisavši presuditi mislila na promenu u životu, možda odlazak van zemlje da dete maknem s ulice kad to institucije nisu napravile. Sigurno nisam mislila da ću oduzeti život sebi i njemu, sačuvaj Bože. Želim probuditi svest institucija, borim se za svoje dete. Moje suze, bol, sramotu koja sam proživela niko ne može nadoknaditi i to je manje bitno, ali želim spasiti svog sina. Dogodi će se katastrofa koju želim sprečiti – zaključuje sagovornica.

Policija

Inspektor je odgovara od prijave „jer je muž sigurno nije udario bez razloga“, a zatim krivi nju, jer je mužu opsovala majku.

Sudija

Uverava je da se mora vratiti suprugu i da mu treba sve oprostiti, da ju je napao slučajno, te joj govorio o veri i Bogu i preti da će je kazniti ako se ne vrati mužu.

Centar za socijalni rad

Zaključuju da starateljstvo nad decom treba dodeliti ocu, iako je u tom trenutku protiv njega na snazi pravosnažna optužnica zbog porodičnog nasilja i povrede prava deteta.

Obrazloženje advokata

Utvrđeno je da policija nije postupala skladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u porodici te da su potpuno zanemarili širi kontekst i vremenski kontinuitet nasilničkog ponašanja Mirinog supruga, koncentrišući se isključivo na događaj koji je prijavila. Advokatica je zaključila da su žrtvu doživljavali manje razumnom od supruga, a više krivom, usprkos tome što je ona prijavila nasilje, te da su je „doveli u nepovoljniji položaj, insistirajući na tome da je i ona počinila nasilje te izjednačavajući žrtvu s primarnim počiniteljem nasilja.

Oblikom polne diskriminacije označeno je i to što je policijski inspektor kažnjen blago, s usmenim upozorenjem. U odnosu na postupanje Centra, advokatica nije utvrdila značajnije pristranosti u radu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter