Izvor: Tanjug
17.08.2021 u 21:44
0

TENZIJE PRED USTOLIČENJE JOANIKIJA: Kavarić kritikovao bivšeg direktora policije Veljovića

 Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić oštro je kritikovao kao nedopustive izjave savetnika predsednika Crne Gore i bivšeg direktora policije Veselina Veljovića, u kojima on poziva na okupljanje na Cetinju na dan ustoličenja mitropolita Joanikija.

VAŽNO:

PREDSEDNIK VUČIĆ U BAJINOJ BAŠTI: Srbija će uvek biti uz vas! (VIDEO)

U EMISIJI „POSLE RUČKA“ STRUČNJACI DALI KONAČNU REČ: Da li je medicina nemoćna u određenim stanjima?

U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ GORUĆE TEME: Bolnice pune, vakcine jedini spas! Da li su talibani ubačeni među izbeglice opasnost za Kosovo?

VREMENSKA PROGNOZA ZA 18. AVGUST: Evo šta nas očekuje!

Kavarić je  rekao da je apsolutno nedopustivo pozivanje Veljovića na slobodu govora i javnog okupljanja, koje je izrekao u svojoj kolumni u Pobjedi i nakon saslušanja u državnom tužilaštvu.

Kako je naveo, radi se o tome da to okupljanje ima za cilj narušavanje javnog reda i mira, ustavnog poretka, da ima za cilj nasilne proteste protiv državnih organa ili pozivanje rukovodilaca da ne poštuju državne organe kojima rukovode.

„Nedopustiv je svaki govor koji je usmeren u tom pravcu, a koji podstrekuje nasilne proteste, a videli smo da ima grupa koje preko Fejsbuka i društvenih mreža pozivaju da se po svaku cenu spreči jedna uobičajena crkvena kanonska radnja, koja predstavlja svečani čin uvođenja jednog episkopa u život crkve, koji je na legalnom Saboru izabran za crnogorskog mitropolita“, rekao je Kavarić.

Posebno je skrenuo pažnju na to da je Veljović nakon izlaska iz Tužilaštva pokušao da umanji svoju krivicu, navodno ističući da poziva na mirne proteste.

Kavarić kaže da je jasno da se ne radi ni o mirnim, ni nenasilnim ni demokratskim protestima.

„Reč je o nasilnim protestima koji imaju za cilj izazivanje panike, nereda, paralisanja saobraćaja i svakog života na području prestonice Cetinje. Ja sam ranije upozorio preko društvenih mreža da postoje nasilne grupe koje su spremne za takav scenario“, rekao je on.

Kavarić je dodao da veruje da će država i njeni organi, s obzirom da imaju operativne podatke i institucionalnu moć, omogućiti tog dana funkcionisanje pravnog sistema, i da će da se omogući ustavom zagarantovano pravo crkvi da obavi svečanost.

„U javnosti se iz neznanja ili iz zle namere polemiše da se u konkretnom slučaju radi o provokaciji crkve u vezi sa događajem uvođenja mitropolita u tron koji se organizuje na Cetinju. Uvođenje mitropolita crnogorskog primorskog može se obaviti jedino tamo gde je sedište episkopije, gde je tron Mitropolije kao prestone episkopske jedinice. Tron Svetog Petra Cetinjskog je na Cetinju i u se mitropolit uvodi u čin. To nije isto što i hirotonisanje, mada je Joanikije i hirotonisan u Cetinjskom manastiru 1999 godine“, naglasio je Kavarić.

Veljović je nedavno u autorskom tekstu za Pobjedu rekao da je „dužnost svih građana Cetinja i ostalih građana Crne Gore da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju“.

Ustoličenje mitropolita Joanikija najavljeno je za 4. septembar u Cetinjskom manastiru.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter