Izvor: Objektiv
09.01.2022 u 09:57
0

Trideset godina Republike Srpske: ZVONE ZVONA U BANJALUCI(VIDEO)

Republika Srpska danas proslavlja 30 godina postojanja. U Banjaluci će tokom dana biti održan svečani defile, dok će uveče na platou ispred Palate Republike biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

09:05 Patrijarh Porfirije služi svetu liturgiju

Patrijarh Porfirije služi povodom Dana Republike i trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

09:01 Jefrem u pratnji patrijarha Porfirija

Patrijarh Porfirije je u hram stigao u pratnji episkopa banjalučkog Jefrema.

08:46 Zvone zvona u Banjaluci – stigao je patrijarh

Patrijarh Porfirije stigao je u Hram. Zvona odjekuju Banjalukom.

08:40 Narod čeka patrijarha

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije će, povodom trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, najavljeno je iz ovog hrama.

Verni narod već čeka patrijarha ispred Hrama.

Prema programu obeležavanja, veliki koncert povodom 30 godina postojanja Republike Srpske biće održan i u Istočnom Sarajevu u nedelju.

Program proslave 30 godina postojanja Republike Srpske počeo je u subotu polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom Groblju “Sveti Pantelija” i dodelom odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima biće upriličena u Kulturnom centru “Banski dvor”, a svečana akademija povodom Dana Republike Srpske biti održana u Sportskoj dvorani “Borik”.

Dan Republike Srpske biće obeležen u Brčko distriktu sutra, 10. januara, kada će biti položeni venci na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, dok će svečana akademija biti održana u podne.

Galerija Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske obeležava Dan Republike izložbom “Vječiti Dučić”, u saradnji sa Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja, čime je započela i svoje izlagačke aktivnosti za 2022. godinu.

Izložba će biti otvorena do 20. decembra ove godine.

ODBRANJEN 9.JANUAR DAN REPUBLIKE SRPSKE

Osporavanje 9. januara, Dana Republike Srpske kao i imena Republike godinama je konstanta bošnjačke politike iz Sarajeva od kada se završio rat u BiH. Ali, institucije Republike Srpske odbile su sve dosadašnje napade na Dan Republike i 9. januar je bio i ostaće datum koji slavi Srpska kao svoj rođendan!

Odluka kojom je definisana proslava i praznovanje 9.januara kao Dan Republike Srpske došla je kao odgovor nakon što je Ustavni sud BiH, u kojem ima šest domaćih sudija i tri stranca, osporio i odredbe Zakona o praznicima koje se odnose na taj datum.

Zakon o Danu Republike usvojen je nakon referenduma na kojem je više od 99 odsto građana koji su izašli na biralištima 25. septembra 2015. kazalo da želi da taj datum i dalje bude Dan Republike. Sve to je uslijedilo kao reakcija na odluku Ustavnog suda BiH iz 2015. godine, kada su sudije, po apelaciji Bakira Izetbegovića, utvrdile da dio Zakona o praznicima RS, kojim je tada bilo regulisano obilježavanje 9. januara kao Dana Republike, nije u skladu s Ustavom BiH.

ŽRTVE ODBRAMBENO-OTADŽBINSKOG RATA

U Otadžbinskom ratu Srpska je odbranjena i sačuvana, natčovječanskim naporom i ogromnom žrtvom. Njene granice ispisane su krvlju najboljih i najhrabrijih, onih čije nas sjeni podsjećaju i opominju da je Republika Srpska njihovo najuzvišenije djelo, a naše najsvetije nasljeđe. U temelje Srpske ugrađeni su životi 35.042 najbljih sinova i kćeri Srpske. Nažalot Srpska još traga za 1652 žrtve iz rata a čije kosti nisu pronađene ni dan danas.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter