Izvor: Telegraf
15.09.2021 u 09:48
0

Za zlostavljanje pastorke smanjili mu kaznu sa 14 na 11 godina!

Iako je Županijski sud u Dubrovniku u aprilu ove godine na 14 godina zatvora nepravosnažno osudio 48-godišnjaka zbog polnig zlostavljanja njegove osmogodišnje pastorke, Visoki kazneni sud po žalbi njegove advokatice preinačio je presudu i smanjio je na 11 godina zatvora.

Presudom dubrovačkog suda 48-godišnjak je bio osuđen jer je od sredine 2019. do sredine 2020. godine u spavaćoj sobi porodične kuće učestalo zlostavljao maloletnu ćerku svoje supruge. Tročlano sudsko veće Visokog kaznenog suda sastavljeno od tri sutkinje ocenilo je da je obrana bila u pravu tvrdeći da je izrečena kazna prestroga u odnosu na olakšavajuće okolnosti.

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVENA PLANTAŽA KONOPLJE: Uhapšene četiri osobe

– Generalnu i specijalnu prevenciju je moguće postići i blažom kaznom i to onom od 11 godina zatvora. Naime, u obzir treba uzeti zaprećenu kaznu za krivično delo za koje se tereti optuženi, a to je kazna zatvora tri do 15 godina te je u pravu optuženi kada tvrdi da je prvostepeni sud prilikom odmeravanja kazne precenio značaj otežavajućih, a potcenio značaj olakšavajućih okolnosti i propustio optuženom da uvaži kao olakšavajuću okolnost činjenicu da je učestvovao u Domovinskom ratu – stoji, između ostalog, u pravosnažnoj presudi Visokog kaznenog suda.

PROČITAJTE JOŠ: POTRESNO: Prva izjava Đurovića nakon izricanja presude!

Nadalje, veće Visokog kaznenog suda je utvrdilo da je dubrovački sud ispravno vrednovao otežavajuće okolnosti kada navode da je počinio krivično delo u dužem vremenskom razdoblju, što upućuje na njegovu upornost i odlučnost u protivpravnom postupanju.

– Činjenica da je detetu nanosio bol i to kako fizičku tako i psihičku, čime je narušio telesni i emocionalni razvoj deteta, a krivično delo počinjeno je prema pastorki i to od osobe s kojom dete živi u zajedničkom domaćinstvo, su okolnosti koje predstavljaju samo obeležje dela pa je u pravu žalitelj kada navodi da ih je sud dvostruko vrednovao, kako kroz kaznu, tako i kroz ocenu otežavajućih okolnosti. Zbog iznesenog, ovaj sud kao sud drugog stepena nalazi opravdanim da optuženog osudi na kaznu zatvora u trajanju od jedanaest godina – zaključilo je pravosnažno sudsko veće Visokog kaznenog suda.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter