Izvor:
14.09.2024 u 11:55
0

VAŽNO ZA KORISNIKE PORODIČNE PENZIJE: Srednjoškolci korisnici porodične penzije potvrde o školovanju dostavljaju do petka

Srednjoškolci koji su korisnici porodične penzije, a imaju 15 i više godina, obavezni su da do petka, 20. septembra Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) dostave potvrde o školovanju, kako im ne bi bila privremeno obustavljena isplata primanja, objavio je Fond PIO.

Iz Fonda su naveli da učenici srednjih škola imaju pravo na porodičnu penziju do završetka školovanja, a najkasnije do 20. godine života i da ovo pravo mogu koristiti i kasnije, ukoliko upišu i pohađaju visokoškolske ustanove, a najkasnije do 26. godine života.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, pojasnili su iz Fonda, ne pravi razliku između redovnog i vanrednog školovanja, kao ni između privatnih i državnih srednjih škola.

Ukoliko deca, učenici srednjih škola, osim porodične penzije ostvarene po domaćim propisima, koriste i porodičnu penziju inostranih nosilaca socijalnog osiguranja, trebalo bi i tim institucijama da dostave potvrde o školovanju, ako je to predviđeno propisima druge države.

Potvrde moraju sadržati podatak o identitetu učenika, o školi koja izdaje potvrdu, na koju školsku godinu se odnosi i status koji učenik ima u toj školskoj godini.

Osim toga, na potvrdama je potrebno navesti jedinstveni matični broj roditelja po kome se koristi pravo na porodičnu penziju.

Potvrde se mogu predati lično, na šalteru filijale koja isplaćuje porodičnu penziju ili poslati poštom, na adresu filijale, kao preporučena pošiljka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter