Izvor: HAPPYBSC
30.04.2024 u 18:26
0

GRAĐANI VAŽNO : Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđene su sledeće vrste prava:

za slučaj starosti:

1. pravo na starosnu penziju
2. pravo na prevremenu starosnu penziju

– za slučaj invalidnosti – pravo na invalidsku penziju
– za slučaj smrti – pravo na porodičnu penziju
– za slučaj telesnog oštećenja prouzrokovanog povredom na radu ili profesionalnom bolešću – pravo na novčanu naknadu za telesno oštećenje
– za slučaj potrebe za pomoći i negom drugog lica – pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja po domaćim propisima i primena sporazuma zaključenih sa bivšim republikama SFRJ, pokreće se na zahtev stranke koji se uz prateću dokumentaciju podnosi nadležnoj filijali prema mestu prebivališta podnosioca zahteva.

Filijala je nadležna i za odlučivanje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma o socijalnom osiguranju zaključenih sa republikama bivše SFRJ.

O pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju zaključenih sa drugim državama, uključujući i republike bivše SFRJ, odlučuje Odeljenje za ostvarivanje prava po međunarodnim ugovorima u Direkciji Fonda u Beogradu i Pokrajinskom fondu u Novom Sadu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter