Izvor: agencije
21.05.2024 u 22:18
0

TRI ŽENE SU GLAVNA TEMA ČITAVOG SVETA: Tajna koju je Raisi čuvao kao zmija noge

Privatan život stradalog predsednika Irana Ebrahima Raisija obavijen je velom tajne. Dok je svetska javnost upoznata sa njegovom biografijom, nema mnogo dostupnih informacija o njegovoj supruzi Džamile, kao ni o njihove dve ćerke. Džamile je profesorka filozofije, dok je o ćerkama poznato samo gde su studirale.

Iranski državni mediji javili su da je predsednik Irana Ebrahim Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći u nedelju. On se vraćao iz posete Azerbejdžanu. Kao preliminarni uzrok pada helikoptera navodi se kvar letelice.

Iranski zvaničnici navode da će biti pokrenuta zvanična istraga, a ceremonije ispraćaja Raisija na večni počinak trajaće nekoliko dana. On će biti sahranjen u rodnom gradu u sredu.

Porodica Raisi

Ebrahim Raisi se 1983. godine oženio ženom po imenu Džamile Alamolhoda. Ona je ćerka imama Ahmada Alamolhode. Džamile Sadat je vanredni profesor na Teheranskom univerzitetu Šahid Behešti, a takođe je i predsednik univerzitetskog Instituta za fundamentalne studije nauke i tehnologije.

Par ima dve ćerke, a čak ni njihova imena nisu poznata široj javnosti. Jedna od njihovih ćerki studirala je na Univerzitetu Šarif, dok je druga pohađala Univerzitet u Teheranu.

Džamile Alamolhoda

Udovica Ebrahima Raisija je profesorka obrazovne filozofije koja je odigrala neobičnu ulogu za vreme njegovog predsedničkog mandata.

Žene su retko vidljive na bilo kom nivou iranskog društva, čak i kada su udate za predsednika. Međutim, Džamile Alamolhoda je progovorila javno o brojnim pitanjima, uključujući važnost obrazovanja.

Kao ćerka uglednog sveštenika koji je zabranio živu muziku u jednom svetom gradu, doktorirala je i autorka je osam knjiga.

Prošle godine je rekla dala intervju za „Fajnenšel tajms“

„Radim ovo već duže vreme, ali sada mi se čini da slučajno imam platformu i da su moje aktivnosti vidljive“, rekla je tada supruga stradalog iranskog predsednika.

Njen javni profil doveo je do kritika nekih konzervativnih ličnosti u Iranu, iako je rekla da nikada ništa nije uradila bez razgovora sa suprugom.

Raisi i Alamolhoda imaju dve ćerke i najmanje jedno unuče.

Alamolhoda je doktorirala u oblasti filozofije na Univerzitetu Tarbiat Modares 2001. godine. Postala je član Odeljenja za liderstvo i razvoj obrazovanja Škole obrazovnih nauka i psihologije Univerziteta Šahid Behešti i sada je jedan od predavača. Predaje predmete kao što su filozofija visokog obrazovanja, antropologija u islamu, nastavne metode, teorijske osnove obrazovnog menadžmenta, filozofske škole i obrazovni pogledi na doktorskom kursu Univerziteta Šahid Behešti.

Džamile Alamolhoda je bila direktor Instituta za humanistička istraživanja. Osnovala je Institut za fundamentalne studije nauke i tehnologije Univerziteta Šahid Behešti 2013. godine i njegov je direktor. Ovaj istraživački institut ima zadatak da predstavi modele politike nauke i tehnologije zasnovane na razumevanju i evaluaciji epistemoloških i društvenih aspekata nauke i tehnologije. U martu 2020. imenovana je za sekretara „Saveta za transformaciju i obnovu obrazovnog sistema zemlje“ od strane Vrhovnog saveta kulturne revolucije.

Alamolhoda je imenovana za člana izvršnog odbora za zapošljavanje fakulteta na Teheranskom univerzitetu u maju 2023.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter