Izvor: KURIR
24.05.2024 u 09:22
0

7 najboljih sportova za žene starije od 50 godina: Ostanite u formi i sačuvajte zdrav duh

Održavanje aktivnog načina života je ključni faktor u zdravom starenju žena, a kako da znate koji su najbolji sportovi za žene posle 50? Saznajte u nastavku članka.

Redovno vežbanje ne samo da može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti, već i da spreči padove i sačuva mišićnu i koštanu masu tokom menopauze.

Prednosti vežbanja za žene starije od 50 godina su mnoge, prema Aleksis Koslik, specijalista za sportsku medicinu i rehabilitaciju, uključujući:

  • Povećanje sagorevanja kalorija za održavanje težine
  • Smanjenje rizika od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca
  • Sprečavanje gubitka mišićne mase
  • Jačanje mišića i kostiju
  • Podsticanje sna, kognitivnih funkcija i raspoloženja
  • Unapređenje nezavisnosti
  • Društvena veza
  • Produženje života

Za žene starije od 50 godina, važno je odabrati sportove koji odgovaraju uzrastu i promovišu zdravlje i blagostanje

Izbor najboljih sportova za žene starije od 50 godina

Hodanje

Hodanje je jednostavan, prirodan i veoma pristupačan oblik vežbanja. Možete to učiniti bilo gde i bilo kada. Redovno hodanje može poboljšati kardiovaskularno zdravlje, smanjiti rizik od srčanih oboljenja, regulisati krvni pritisak, kontrolisati težinu i pomoći u održavanju dobrog raspoloženja.

Joga

Joga je drevna praksa koja kombinuje fizičke položaje, disanje i meditaciju. Postoje različiti stilovi joge, od nežnih i opuštajućih do dinamičnih i izazovnih.

Plivanje

Plivanje je veoma nežna aktivnost koja je odlična za ljude svih uzrasta, uključujući žene preko 50 godina. Ova aktivnost u vodi smanjuje stres na zglobove i mišiće, jača srce i pluća i poboljšava opšte zdravlje.

Biciklizam

Vožnja bicikla je odličan način da dobijete kardiovaskularne vežbe bez previše stresa na zglobove. Biciklizam može poboljšati kondiciju, snagu mišića i mentalno zdravlje, istovremeno pružajući priliku za istraživanje okoline.

Pilates

Pilates je sistem vežbi koji se fokusira na jačanje mišića trupa, stabilizaciju karlice i poboljšanje fleksibilnosti. Ova aktivnost sa malim uticajem može pomoći

3 vrhunske vežbe za čvrst stomak i zadnjicu: Samo dosledno sledite ova pravila
Taj či

Taj či je drevna kineska praksa koja kombinuje sporo i namerno kretanje sa dubokim disanjem i meditacijom, a ova nežna vežba može poboljšati ravnotežu, fleksibilnost, koordinaciju i smanjiti rizik od padova.

Tenis

Tenis je dinamičan sport koji uključuje brze pokrete, ali se može prilagoditi različitim nivoima sposobnosti. Igranje tenisa može poboljšati kondiciju, koordinaciju, agilnost i socijalizaciju sa drugima.

Studija Državnog istraživačkog centra za promociju zdravlja Univerziteta Vašington otkrila je da su starije osobe koje su učestvovale u programu pod nazivom EnhanceFitness najmanje jednom nedeljno imale znatno manje hospitalizacija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter