Izvor: lepote srbije
21.05.2024 u 21:27
0

MISTERIJE DREVNIH SRBA: Neobjašnjivi događaji, mistične pojave i verovanja starih Srba koja su opstala do danas

Stari Srbi su verovali u mnoge mistične pojave i imali brojne rituale. Otkrivamo neobjašnjive događaje i verovanja koja su opstala do danas.

Vampiri: Srpske legende o nemrtvima

Jedna od najpoznatijih mističnih pojava u srpskoj tradiciji je verovanje u vampire. Legenda o Petru Blagojeviću, koji je živeo u 18. veku u selu Kisiljevo, jedna je od prvih zabeleženih priča o vampirima u Evropi. Nakon njegove smrti, meštani su prijavljivali čudne smrti i tvrdili da su ga videli kako hoda noću. Ovo verovanje i danas opstaje u nekim ruralnim delovima Srbije.

Vile i Zmajevi: Čuvari prirode

Stari Srbi su verovali u vile i zmajeve kao čuvare prirode. Vile su smatrane prelepim bićima koja žive u šumama i pomažu ljudima, dok su zmajevi bili zaštitnici sela od zla. Mnoge narodne pesme i priče govore o susretima sa ovim mitološkim bićima, a neki običaji povezani sa njima i dalje se praktikuju.

Proročanstva i vidovnjaci

U srpskoj tradiciji postoje mnoge priče o proročanstvima i vidovnjacima. Najpoznatija proročica je Kremansko proročanstvo koje su sastavili proroci Miloš i Mitar Tarabić iz sela Kremna. Njihova proročanstva o budućnosti Srbije i sveta fasciniraju ljude i dan-danas.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter