Izvor: ALO
18.06.2024 u 13:45
0

OGLASIO SE DIREKTOR PIO FONDA: Saopštio važne vesti, a tiču se povećanja penzija

Naši prioriteti su povećanje penzije, gledamo da stignemo te skandinavske zemlje, saopštio je direktor PIO fonda

PIO fond je saopštio važne vesti za penzionere, a tiču se Penzionerskih kartica.

Strarijim građanima je objašnjeno kako mogu da iskoriste bodove, a i na koji način tačno.

Upravo sada se oglasio direktor PIO fonda sa najnovijim informacijama u vezi penzija.

Skandinavske zemlje se definitno najbolje kotiraju u Evropi, ali i svetu kada je reč o penzionom sistemu.

Globalni izveštaj o penzijama Instituta Mercer CFA, pokazao je da je Holandija na vrhu liste,a odmah iza nje slede Island i Danska, pa onda Finska, Norveška, Švedska, Švajcarska, Irska, Belgija, Portugal i Nemačka.

Sa druge strane, smatra se da penzionisanje nije toliko pogodno u Francuskoj, Španiji, Italiji, Poljskoj i Hrvatskoj,dok je jedna od najgore ocenjenih zemalja Turska.

STIŽE JAKO NEVREME NAKON TOPLOTNOG TALASA Meteorolog otkriva da li ćemo na kraju nedelje imati superćelijske oluje

 

U većini ovih zemalja u penziju se odlazi sa navršenih 65 godina, mada u Francuskoj i Nemačkoj ima sve glasnijih predloga da se to poveća na 70, a u Velikoj Britaniji i na 71 godinu.

Kada je reč o primanjima najstarijih, prosečna mesečna penzija najveća je u Norveškoj sa blizu 1.800 evra, sledi Holandija sa 1.350, zatim sa oko 1.100 evra Italija i Irska, dok ispod 1.000 evra imaju nemački, španski, danski i francuski penzioneri.

Kada je reč o našem regionu, najveće prosečne penzije su u Sloveniji, oko 800 evra, u Hrvatskoj nešto manje od 400 evra, dok crnogorski penzioneri, nakon poslednjih povećanja, u proseku primaju 359 evra mesečno. Najniža primanja u regionu imaju penzioneri u BiH – u proseku 294 evra mesečno.

A gde je u svemu ovome Srbija, gde smo na ovoj lestvici, voditeljka jutarnjeg programa Redakcija Olja Lazarević pitala je direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Relju Ognjenovića, prenosi 

– Znate kako,od zemlje do zemlje propisi se razlikuju. Ako uzmemo da gledamo da su skandinavske zemlje najbolje po nekom proseku primanja, možemo da kažemo da su one najgore po proseku godina. Gledajući na primer Holandiju, koju ste pomenuli, ili Norvešku, ta starosna granica je 67 godina, sa tendencijom da ide ka više. Ali uzmimo u obzir da je i ekonomska situacija takva, kao i demografska da mi gledamo i stanje na tržištu, koliko imamo radnika, kakve su finansije, ali i samim tim da je radni vek produžen, da živo duže traje, da je medicina napredovala i samim tim jeste i realno da se u nekoj meri povećava granica – započeo je Ognjenović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter