Izvor:
28.05.2024 u 20:03
0

Čuveni ruski lekar tvrdi da VIŠAK KILOGRAMA NIJE STRAŠNA STVAR! Ne moramo svi da budemo mršavi po svaku cenu!

Ako je osoba sa umerenom prekomernom težinom metabolički zdrava, oseća se dobro - onda nema smisla da se trudi da smrša po svaku cenu

Gojaznost često nazivaju epidemijom 21. veka i smatra se jednim od indikatora za dijabetes, srčani udar i druga ozbiljna oboljenja. No, da li je to zaista tako? Čuveni ruski kardiolog i jedan od najuticajnijih doktora Aleksandar Mjasnikov podelio je svoje mišljenje o ovoj problematici. Mjasnikov, inače i poznati voditelj i autor brojnih knjiga o zdravlju, tvrdi da svaka osoba neminovno dobija na težinu u periodu od 20. do 65. godine – neko manje, neko više.

Univerzalna formula za idealan broj kilograma „težina = visina – 100“ ne može da se primeni na sve, smatra ovaj doktor. Težina osobe od 40 do 70 odsto zavisi od genetike, a prekomerna težina kod oba roditelja povećava rizik od viška kilograma kod deteta za 10 puta!

– Višak kilograma stiče se godinama, i za to vreme se naš hormonski sistem prilagođava svojoj uobičajenoj, iako povećanoj, težini. Istovremeno, on prihvata tu težinu kao normalnu i nastoji da je održi na tom nivou. Zbog toga je tako teško izgubiti kilograme u prvim mesecima i ostati dosledan dijeti, hormoni se opiru, povećava se apetit, smanjuje se energetski metabolizam – objašnjava dr Mjasnikov.

Ako je osoba sa umerenom prekomernom težinom metabolički zdrava, oseća se dobro i ima normalan nivo holesterola i šećera u krvi, a normalnom i pravilnom ishranom ne dobija još više na težini, onda nema smisla da se trudi da smrša po svaku cenu.

Ovaj poznati ruski lekar ističe da je proces gubitka težine prepun malaksalosti, razdražljivosti, lošeg sna i dovodi do opuštene kože na licu. Takođe, nakon mršavljenja kilogrami se neretko veoma lako vraćaju, čak i uz niskokaloričnu ishranu, jer „hormoni uzimaju danak“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter