Izvor: 24sedam
22.10.2024 u 11:11
0

GAZIRANA PIĆA SU IZUZETNO LOŠA PO ZDRAVLJE: Ona bez šećera su mnogo opasnija nego što mislimo

Prestanite da ih konzumirate, čaj ili voda su uvek sigurna opcija

Svi smo svesni da gazirani napici nisu najbolji izbor za naše zdravlje, ali mnogi veruju da je dijetalna kola bolja alternativa.

Na prvi pogled, može se činiti kao dobar izbor jer nema kalorija i šećera, ali zapravo se radi o gaziranom sirupu punom veštačkih sastojaka.

KOFEIN MOŽE DA UTIČE NA INDEKS TELESNE MASE I RIZIK OD DIJABETESA: Dokazano je da smanjuje težinu

Istraživanja sugerišu da konzumacija dijetalnih gaziranih pića može uticati na naše zdravlje na načine koje ne bismo očekivali.

Prema istraživanjima, ispijanje samo jedne dijetalnog soka dnevno može utrostručiti rizik od moždanog udara.

Osim toga, postoje i povezanosti sa demencijom, iako stručnjaci naglašavaju da su potrebne dalje analize.

Istraživači su pratili podatke više od četiri hiljade ljudi tokom više od deset godina. Ispostavilo se da su oni koji piju samo jedan dijetni napitak dnevno 2.9 puta skloniji razvoju Alchajmerove bolesti.

Iako su rezultati u vezi sa demencijom bili manje značajni, izveštaji ukazuju na zabrinjavajuće asocijacije koje zaslužuju dodatno istraživanje.

Stručnjaci naglašavaju da rezultati istraživanja ne dokazuju da veštački zaslađeni napici uzrokuju demenciju, ali ukazuje na zabrinjavajuću povezanost koja zahteva dodatno razmatranje.

Takođe, dijetalna piće su povezani sa problemima poput povećanja telesne mase, dijabetesa i srčanih oboljenja.

U svetlu svih ovih informacija, možda je vreme da preispitate svoje navike i razmislite o zdravijim alternativama.

Umesto dijetne koka-kole, odlučite se za vodu ili čaj. Istraživanja pokazuju da konzumacija vode može poboljšati izgled kože, podržati varenje i povećati kognitivne funkcije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter