Izvor: RUSSIA BEYEOND
08.04.2024 u 09:13
0

BLINJI RUSKE PALAČINKE

Kako napraviti debele i meke ruske palačinke šupljikave kao najfinija čipka

Smatra se da su tradicionalne ruske palačinke upravo debele palačinke sa kvascem. Anton Čehov je u priči „O prolaznosti“ uporedio ovu slasnu đakoniju sa „ramenom trgovačke kćeri“.

Nekada se za debele palačinke unapred pripremao specijalni starter ili domaći kvasac, a one su se pekle na peći. Danas je proces pojednostavljen korišćenjem kupovnog kvasca. Ali ako hoćete da dobijete debele palačinke koje će biti meke i vazdušaste „kao bakine“, dobro bi bilo da testo pre pečenja ostavite da odstoji barem sat vremena.

Sastojci (za oko 20 malih palačinki):
300–320 g brašna
1 jaje
550 ml mleka
1 kašika šećera
25 g maslaca
20 g svežeg kvasca (ili 10 g suvog)
1/4 kašičice soli
50 g maslaca za premazivanje palačinki
50 ml ulja za podmazivanje tiganja
Način pripreme:
1. U toplom mleku (30 – 35°C) rastvorite kvasac.

2. Brašno pomešajte sa šećerom i solju, zatim dodajte u mleko i sve promešajte. Jaje lagano ulupajte i dodajte u testo, promešajte.

3. Maslac istopite i dodajte u testo, promešajte.

4. Pokrite sud krpom i ostaviti testo na toplom mestu oko sat i po. Zatim testo promešajte i ostavite da ponovo naraste (još oko 1,5 sat). Ako koristite suvi kvasac, dovoljno je da ostavite testo da odstoji sat vremena. Pazite da testo treba da se poveća u zapremini, a na površini da se pojavi mnogo mehurića.

5. Sada je potrebno zagrejati tiganj sa debelim dnom i premazati ga uljem.

6. Testo u tiganj sipajte kutlačom, a zatim ga okrećući tiganj razlijte preko cele površine u obliku kruga.

7. Tiganj poklopite i pecite palačinku otprilike po dva minute sa obe strane.

8. Izvadite palačinku i premažite je istopljenim maslacem sa obe strane. Uz ovakve debele palačinke služite mleko, pavlaku, slatko, med, kavijar ili komadiće lososa.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter