KISELI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Naše bake su govorile da je mnogo ukusniji od podvarka, a priprema je brza
Osim tradicionalnih jela od kiselog kupusa, postoji i jedno starinsko jelo koje su naše bake često pripremale, ali koje, nažalost, polako pada u zaborav. To je prženi kiseli kupus, koji podseća na podvarak, ali je ipak drugačiji.
Ovo jelo se priprema mnogo brže od podvarka, ima odličan ukus, a može se kombinovati sa raznim prilozima, kao što su kuvani ili pire krompir. Po želji, možete dodati suvo meso, dimljene kobasice ili, kao u našem receptu, suvu slaninu.
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
200 ml ulja
1 glavica crnog luka
300 g svežeg mesa po izboru
200 g suvog mesa (slanina, kobasica, suvi vrat )
biber, beli luk u prahu
peršunov list i bosiljak
lovorov list
Priprema:
Isecite kiseli kupus kao za podvarak, prelijte ga sa litrom vode i ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim ga dobro iscedite.
U dubljoj šerpi propržite crni luk na ulju, pa dodajte isečeno meso na kockice. Nalijte vodu i kuvajte meso dok ne postane potpuno mekano.
Zatim, dodajte oceđeni kupus, začine i prelijte sa oko 1 litrom vode. Pokrijte šerpu i kuvajte na tihoj vatri. Povremeno promešajte.
Kada voda skoro ispari, dodajte malo ulja i pržite kupus još oko 10 minuta.
Na kraju, ubacite iseckanu suvu slaninu i nastavite sa prženjem dok kupus ne dobije lepu zlatno-žutu boju.
Ovaj jelo je savršeno uz pire krompir.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74