Izvor: BSC Happy
16.12.2023 u 08:38
0

KONAČNO PRONAŠLI PRAVI UKUS: Komplet lepinja proglašena za svetski doručak broj jedan

Samo pre godinu dana poznati gastronomski sajt "Taste Atlas", koji se bavi istraživanjem najpopularnijih jela u svim zemljama sveta, kao i njihovim ocenjivanjem, dao je jako niske ocene nekim od naših omiljenih specijaliteta U Srbiji se tada podigla prava polemika oko ocena koje je portal izneo za neka od naših najomiljenijih jela. Premda se o ukusima ne raspravlja Srbe su jako zabolele ocene, koje našu tradicionalnu hranu nazivaju prejakom ili previše masnom i slanom.

Tada na listi najlošije ocenjenih srpskih jela,  prvo mesto su zauzele  pihtije, a među prvih deset nalšli su se i čvarci, podvarak, svadbarski kupus, popara, slatko, proja, rezanci sa makom, riblji paparikaš . Pravi mali rat o srpskim gastronomskim navikama zavlado je  na društvenim mrežama, mnogi su se našli uvređeni, upućujući glasno neslaganje, pa čak i uvrede na račun svetski poznatih kulinarskinh znalaca. Gastronomi sa portala nazivani su neznalicama ili bili optuženi  da tu hranu nisu ni probali.

Međutim samo godinu dana nakon stvari su se promenile i magazin je pored kiselog mleka koje je na portalu  uvek uvršteno među prvim specijalitetima iz naše zemlje, izabrao upravo srpski „prejaki“ doručak kao najbolji doručak u svetu.

ZGRADA ZABLISTLA U NOVOGODIŠNJEM RUHU: Stanari jedne novobeogradske zgrade složno uradili prelepu stvar

Naime ovaj gastronomski sajt  proglasio komplet lepinju za najbolji doručak na svetu u 2023. godini, saopštila je Turistička organizacija Zlatibor. Konkurencija je prilikom izbora bila jaka, od čak 100 jela, a specijalitet iz zlatiborskog kraja zauzeo je prvo mesto sa ocenom od 4,8, od maksimalnih 5.

Komplet lepinja se tradicionalno vezuje za Užice i ceo zlatiborski kraj, a veruje se da je nastala u periodu između dva svetska rata. U saopštenju Turističke organizacije Zlatibor se podseća da je za pravljenje jedne komplet lepinje potrebna jedna lepinja, jedno jaje, jedna supena kašika starog zlatiborskog kajmaka i pretop (saft, odnosno moča od jagnjećeg i prasećeg pečenja – može se pronaći u pečenjarama ili pekarama).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter