Izvor: index
12.12.2020 u 14:30
0

OVO NEMOJTE DA RADITE! Četiri namirnice koje ne treba podgrevati

 Otprilike milion ljudi samo u Velikoj Britaniji godišnje se otruje hranom. 

OVO MORATE ZNATI

STANJE PO GRADOVIMA: Za prvih 10 meseci u Srbiji 2.630 više umrlih nego u istom periodu 2019

STIŽE NOVAC! PODRŠKA ZA ZAPOSLENE U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU: U ponedeljak počinje isplata još jednog minimalca

JEZIVA PLJAČKA NA ZVEZDARI: Predstavili se kao policajci, vezali Sašu i njegovu sestru, pa ukrali ogroman novac!

U SRBIJI SUTRA OBLAČNO I KIŠOVITO: Od utorka stabilno i suvo

Trovanje hranom češće se događa leti, ali nije neuobičajeno ni tokom ostalih godišnjih doba. Naime, neispravno čuvanje hrane i njeno podgrejavanje može prozrokovati trovanje koje se najčešće manifestuje dijarejom i povraćanjem. Da biste to izbegli, namirnice morate pažljivo čuvati, a postoji i pet stvari koje nikad ne biste trebali da podgrevate u mikrotalasnoj pećnici.

1. Pirinač

Prema Agenciji za standarde hrane, skladištenje pirinča je važnije od samog podgrevanja. Ako se skuvanai pirinač ostavi na sobnoj temperaturi, savršenog je stanja za razmnožavanje otrova koji mogu prozrokovati povraćanje ili dijareju. Takođe, podgrevanje neće ukloniti te otrove.

2. Krompir

Njega, takođe, treba pravilno čuvati nakon kuvanja, inače se stvaraju uslovi idealni za rast bakterija, baš kao što je slučaj s pirinčem. Ako krompir ostavite na sobnoj temperaturi, pogotovo u aluminijumskoj foliji, može doći do rasta bakterije Clostridium botulinum. Zagrevanjem krompira neće se uništiti bakterije pa se preporučuje da krompir prvo ohladite i stavite u frižider.

3. Pečurke

Prema Evropskom veću za informacije o hrani, pečurke sadrže belančevine koje enzimi i mikroorganizmi mogu lako da unište. Dakle, ako se ne skladište pravilno, a zatim podgreju, mogu prouzrokovati želudačne tegobe.

4. Spanać i ostalo lisnato povrće

U zavisnosti od toga gde se povrće uzgaja, spanać može da sadrži visoke koncentracije nitrata. Iako je nitrat potpuno bezopasan, prema Evropskom veću za informacije o hrani, može da se pretvori u nitrozamine, koji mogu biti kancerogeni. Oni mogu da utiču na sposobnost krvotoka da prenosi kiseonik i rezultira stanjem poznatim kao sindrom plave bebe koji može da utiče na malu decu. Iz tih razloga savetuje se da se izbegavu podgrevanje spanaća.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter