RECEPT ZA MEDENJAKE: Idelana poslastica za praznike, a jedan sastojak učiniće da danima budu SVEŽI i MEKANI
Godinama unazad medenjaci su kraljevi svečane trpeze.
Čuveni medenjaci su kolačići koji su se od davnina pravili uoči praznika, a naročito pred Božić. Smatralo se da Božić Bata dolazi u svaki dom i tamo gde nađe medenjake ispod jelka ostavlja deci darove.
Ovaj prelepi kolač ima dugu tradiciju, a kako i ne bi kad se pravi od najjednostavnijih sastojaka, koje gotovo u svakom trenutku imamo u kući.
POSNI KOLAČI GOTOVI ZA 15 MINUTA: Čokoladne bombice sa ukusom pomorandže
Ako i vi želite da pravite medenjake za Božić sa svojom decom ovo je recept koji će vam pomoći da budu ukusni i mekani, a jedan trik će im produžiti rok trajanja i učiniti da dugo ostanu sveži i mekani.
Potrebno je:
7 kašika meda
7 kašika šećera
2 jajeta
7 kašika mleka
7 kašika ulja
450 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
Priprema:
Prosejte brašno i dodajte mu sodu bikarbonu, a zatim u činiji pomešajte med i šećer, pa im dodajte jaja. Umutite ručnom mutilicom, pa dodajte mleko, ulje i brašno koje ste prethodno pomešali sa sodom bikarbonom.
Umestite glatko testo, pa kidajte loptice veličine koje želite da budu medenjaci. Možete praviti okrugle ili ih seći modlama u raznim oblicima. Stavite da se peče u rerni na 200 stepeni 12 minuta, a potom je isključite i ostavite medenjake unutra još nekih 3-5 minuta.
Kada se ohlade po želji ih pospite šećerom u prahu ili ih dekorišite po želji.
Zahvaljujući sodi bikarboni ostaju dugo sveži i mekani.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74