Izvor: NOVOSTI
12.10.2024 u 22:15
0

SAČUVAJTE VODU OD KUVANE TESTENINE: Ovaj skriveni sastojak čini sos svilenkastijim i ukusnijim

Kada kuvate testeninu, sigurno ste čuli savete da sačuvate vodu

Kada kuvate testeninu, sigurno ste čuli savete da sačuvate vodu u kojoj se kuvala. Ali, da li znate zašto je to tako važno i kako sve možete da je iskoristite? Uprkos jednostavnosti kuvanja testenine, mnogi često zaborave ovaj ključni korak. Voda preostala nakon kuvanja sadrži dragocene sastojke koji mogu potpuno transformisati vaša jela. Ovaj skriveni sastojak čini sos svilenkastijim i ukusnijim, a vaša testenina dobija savršenstvo kakvo ste oduvek želeli.

U nastavku, saznajte kako pravilno sačuvati ovu vodu i iskoristiti je u svakodnevnim receptima, od sosova za testeninu do rižota, pa čak i za pravljenje hleba!

Zašto je voda od testenine toliko važna?

Mnogi zaboravljaju da je voda u kojoj se kuvala testenina zapravo ključ za pravljenje kremastih i ukusnih sosova. Voda preostala nakon kuvanja sadrži skrob, koji čini sos gušćim i bogatijim. Ovaj prirodni zgušnjivač omogućava da se sos bolje „lepi“ za testeninu, stvarajući jelo koje ima savršenu teksturu. Ovu vodu profesionalni kuvari često nazivaju „tečnim zlatom“, jer dodavanje samo nekoliko kašika u sos može potpuno promeniti njegov ukus.

Kako pravilno sačuvati vodu od testenine?

Prvi trik za dobijanje savršeno škrobne vode je u količini vode koju koristite za kuvanje. Potrebno je da koristite što manje vode, tek toliko da prekrije testeninu, jer će tako koncentracija skroba u vodi biti veća. Kada je testenina skuvana, umesto da prosipate vodu, izvadite testeninu pomoću klešta ili posebne kašike za testeninu, a tečnost sačuvajte.

Načini korišćenja vode od testenine u receptima
  • Kremasti sosovi: Dodajte nekoliko kašika vode u sos dok ga kuvate. Skrob iz vode će učiniti sos svilenkastim i kremastim.
  • Rižoto: Umesto obične vode, koristite vodu od testenine kada pripremate rižoto, jer će doprineti boljoj teksturi jela.
  • Supe i čorbe: Dodajte je u supe kako biste poboljšali njihov ukus i gustinu.
  • Sos za pizzu: Možete čak dodati malo vode u sos za pizzu kako biste postigli savršeno izbalansiran ukus.
Zamrznite vodu za kasniju upotrebu

Ako ne planirate odmah koristiti vodu od testenine, možete je lako sačuvati. Sipajte je u kalupe za led i zamrznite. Ove „skrobne kockice“ možete koristiti kasnije prilikom pripreme raznih jela, poput sosova, supa ili čak rižota. Svaka kocka će vašem jelu dodati bogatstvo ukusa.

Bonus trik: Voda od testenine uza pravljenje hleba

Poznata kuvarica Najdžela Loson je otkrila da koristi vodu od testenine kada pravi domaći hleb. Zamenom obične vode sa vodom punom skroba, testo postaje mekše, a hleb dobija bogatiji ukus i bolju teksturu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter