Izvor: Srbija Danas
05.07.2025 u 12:03
0

SLATKA TRADICIJA: Recept za ukusne ledene kocke

Slatka tradicija na vašem stolu – jer neki ukusi, poput ukusa ledenih kocki, jednostavno ne blede

U eri moderne poslastičarske umetnosti, gde se smelost ukusa i dekoracija takmiče za pažnju na društvenim mrežama, ponekad je upravo jednostavnost ono što nas istinski razneži.

Jedan od takvih slatkih klasika, koji budi nostalgiju i vraća nas u vreme kada su mamine i bakine torte bile vrhunac svakog slavlja, jesu — ledene kocke.

Ova sočna poslastica spoj je bogatog kakao biskvita, nežnog mlečnog fila i prelivene čokoladne glazure. Ledene kocke se seku na kvadrate i služe dobro ohlađene — upravo onako kako im i ime nalaže. Idealne su za sve prilike: od rođendana, porodičnih ručkova, do nedeljnih popodneva uz kafu.

U nastavku vam donosimo provereni, domaći recept koji garantuje uspeh – baš kao nekada.

Potrebni sastojci

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 2 kašike kakaa
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 10 kašika šećera
  • 6 kašika gustina (ili brašna)
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g margarina ili maslaca
  • Za glazuru:
  • 150 g crne čokolade
  • 4 kašike mleka
  • 3 kašike šećera
  • 50 g margarina

PROČITAJTE: ŠEST DELOTVORNIH TRIKOVA ZA DOBAR SAN: Kako da bolje spavate tokom letnjih vrućina?

Priprema

Priprema biskvita:

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte ulje i mleko, pa prosejani kakao, brašno i prašak za pecivo. Smesu izlijte u podmazan i pobrašnjen pleh (najbolje dimenzija 30×20 cm) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta. Biskvit treba da ostane mekan i sočan.

Filovanje:

U 800 ml mleka stavite da se kuva sa šećerom i vanilom, a u preostalih 200 ml razmutite gustin. Kada mleko provri, dodajte razmućeni gustin i kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Fil ohladite, pa umutite sa margarinom ili maslacem sobne temperature dok ne postane gladak i kremast.

Premažite ohlađeni biskvit filom i poravnajte.

Glazura:

Na tihoj vatri otopite sve sastojke za glazuru i mešajte dok ne postanu homogeni. Glazuru prelijte preko fila i pažljivo razmažite.

Kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom ga stavite u frižider na najmanje 4 sata, idealno preko noći.

Posluženje i čuvanje

Ledene kocke se seku na jednake kvadrate i služe hladne. Mogu se čuvati u frižideru nekoliko dana, a ukus im vremenom postaje još bolji.

Ova poslastica ne osvaja raskošnim dekoracijama, već poznatim, utešnim ukusima koji vraćaju osmeh na lice. Bilo da ih pripremate za goste ili kao porodični desert, ledene kocke su siguran izbor — jer klasici nikada ne izlaze iz mode.

Saveti iskusnih domaćica:

Umesto margarina u filu, možete koristiti maslac za puniji ukus.

Glazuru prelijte dok je još topla, ali ne vruća.

Za dodatnu svežinu, u fil možete dodati kašiku kokosovog brašna ili koru limuna.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter