Izvor: Glossy
12.01.2024 u 07:54
0

SAVRŠEN DORUČAK: Preukusne slane rolnice

Na prvi pogled podsećaju na rolnice sa cimetom, a zapravo su u pitanju slane i poslne rolnice sa pečurkama i fenomenalnim prelivom od belog luka.

Ako vam je ponestalo ideja za ukusno i zasitno posluženje u danima Božićnog posta, ovaj recept mogao bi biti baš ono što vam treba.

Mekano pecivo punjeno izdašnim i slanim nadevom traži malo truda, ali sigurno se nećete pokajati kada jednom zagrizeve ove fantastične rolnice od pečuraka.

IDEJA ZA BRZU VEČERU: Odmah probajte!

S obzirom na sastojke, rolnice se mogu jesti za bilo koji obrok, a biće i sjajan dodatak slavskoj trpezi.

Posne toskanske rolnice s pečurkama

Sastojci:

Za testo

3 šolje brašna

1 kesica suvog kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

1 šolja vode

Za nadev

2 kašike biljnog ulja

½ šolje sitno seckanog crnog luka

220 g sitno seckanih pečurki

½ šolje sušenog paradajza

1 glavica mlevenog belog luka

¼ kašičica bibera

⅛ kašičica soli

⅛ kašičice tucane paptikr

3 šolje seckanog spanaća

2 kašike brašna

¼ šolje ovsenog ili drugog biljnog mleka

2 kašike biljnog putera ili biljnog mleka

Za preliv

½ šolje biljnog putera

6 čenova belog luka, mlevenog

¼ šolje biljnog sira

¼ kašičice suvog začina

¼ kašičice bibera

1 kašika brašna

¼ šolje biljnog mleka

Priprema

Pomešajte u činiji brašno, šećer, kvasac i so, pa dodajte vodu i polako mutite mikserom, pa nastavite da mesite rukom kad se zgusne testo.

Kad dobijete loptu, prekrijte krpom ili plastičnom folijom i ostavite da odstoji 60-90 minuta na toplom mestu dok ne nadođe.

Iseckajte sve povrće, pa zagrejte tiganj na srednju vatru i stavite biljni puter da se topi. Na njemu ispržite crni luk i sitno seckane pečurke, pa dinstajte nekoliko minuta dok lepo ne omekne. Dodajte i beli luk i sušeni paradajz i ostavite da se krčka još dva minuta.

Pospite soljubiberom i tucanom paprikom, pa dobro promešajte i ubacite sitno seckan spanać da se krčka oko tri minuta.

Smanjite temperaturu na tihu vatru, pa dodajte i brašno i mešajte dok se ne sjedini i dodajte biljno mleko, pa dobro promešajte. Pustite se kuva dok se ne zgusne i ne bude više soka, uz često mešanje, pa sklonite s vatre da se skroz ohladi.

Kad se testo udvostruči, premesite ga i prebacite na pobrašnjenu površinu. Razvijte kuglu u pravougaonik, pa kašikom premažite nadev preko testa. Nikako ne stavljajte vruću smesu na testo. (Možete pravougaonik iseći na trake, pa filovati jednu po jednu i rolati.)

Preko toga pospite rendani biljni sir, pa umotajte pravougaonik od testa u rolat. Isecite ga na komade, idealno 12, ali možda ćete dobiti i više.

Ređajte po plehu obloženom pek-papirom, pa ostavite da odstoji tako još 45 minuta-60 minuta.

Zagrejte rernu na 180 stepeni, pa premažite rolnice biljnim puterom ili biljnim mlekom. Kad se zagreje, stavite da se peče najmanje pola sata.

Za preliv od belog luka

Otopite biljni puter na srednjoj vatri, pa dodajte beli luk i pržite jedan minut. Potom sipajte biljni sir, suvi začin, i biber, pa promešajte.

Pospite brašnom i brzo promešajte da se sjedini.

Sklonite s vatre i pažljivo sipajte malo po malo biljnog mleka da se sjedini, pa vratite na vatru.

Mešajte dok se ne zgusne (možda ćete morati da dodate još 2-3 kašike biljnog mleka da postignete zadovoljavajuću konzistenciju).

Pospite ovim prelivom rolnice.

Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru 3-5 dana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter