Izvor: BSC Happy/novilist.hr
23.11.2023 u 11:20
0

ŽITARICA FANTASTIČNA ZAMENA ZA MESO: Puna je proteina

Žitarica koja je odlična zamena za meso je proso, koji sva svoja svojstva duguje prisutnosti brojnih vitamina i mineralnih soli.

U njemu nalazimo vitamin A, vitamin E, vitamin K i one iz grupe B, kao i minerale: gvožđe, fosfor, kalcijum, magnezijum i cink.

Zanimljivo je da sadrži proteine više nego ijedna druga žitarica.

Iz tog razloga to je hrana koja se preporučuje osobama sa nutritivnim nedostacima, onima koji nemaju apetit, deci i adolescentima u fazi rasta, u situacijama fizičkog i intelektualnog stresa.

Među njegovim prednostima je i to što ne sadrži gluten pa je idealan za celijakiju.

NE MESI SE: Savršen hleb za mršavljenje

Što se tiče dobrobiti konzumacije prosa, dug je spisak. Jača zube, nokte i kosu, jer u većoj meri od ostalih namirnica sadrži salicilnu kiselinu koja stimuliše stvaranje keratina. Zbog toga će vaša kosa, nokti i zubi biti lepši i jači. Takođe, podstiče diurezu i lako se vari: korisno u situacijama kada je varenje otežano, na primer tokom trudnoće. Nije slučajno što se često priprema za vrlo malu decu u obliku hrane za bebe. Suzbija kiselosti želuca te sprečava stvaranje kamena u žuči. Proso daje energiju – pokazao se kao dobar saveznik u borbi protiv umora, depresije i anemije. Pomaže i u sprečavanju pobačaja. Čak i ako ne postoji definitivna naučna osnova, konzumiranje prosa se tradicionalno preporučuje trudnicama, jer se verovalo da ograničava verovatnoću gubitka deteta. Sigurno ne boli!

Do danas ne postoje poznate kontraindikacije za konzumaciju, osim ako osoba ne razvije preosetljivost na neku od njegovih komponenti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter