Izvor: VECERNJU.HR
10.11.2023 u 10:50
0

ISTINA ILI MIT:Da li magnezijum snižava krvni pritisak? Evo šta kažu stručnjaci

Magnezijum treba da dolazi iz hrane umesto suplemenata kad god je to moguće.

Magnezijum je mineral koji se nalazi u hrani, dodacima ishrani i nekim lekovima. Godine 2022, Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je kvalifikovanu zdravstvenu tvrdnju koja dozvoljava da hrana i suplementi sa magnezijumom sadrže informacije na svojim etiketama da „jedenje ishrane sa adekvatnom količinom magnezijuma može smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska“, ali naučni ‘dokazi su nedosledni i neubedljivi’.

CELA SRBIJA KAŠLJE: Ponovo se otvaraju respiratorne ambulante, lekari jedva postižu sve da pregledaju

Iako su neke studije pokazale da magnezijum snižava krvni pritisak, nema definitivnih rezultata o tome koliko magnezijuma treba uzeti ili koji je oblik najbolji. Magnezijum treba da dolazi iz hrane umesto suplemenata kad god je to moguće

Magnezijum igra važnu ulogu u održavanju zdravlja tela. Pomaže u regulisanju krvnog pritiska, šećera u krvi i funkcionisanju mišića i nerava. Pomaže telu da stvori proteine i ojača kosti. Veći unos magnezijuma može pomoći u povećanju gustine kostiju, smanjujući rizik od osteoporoze (smanjenje gustine i mase kostiju) i preloma kostiju. Takođe smanjuje rizik i simptome dijabetesa tipa 2 tako što pomaže u regulisanju šećera u krvi.

Krvni pritisak raste kada krvni sudovi postanu kruti i suženi. Veruje se da magnezijum pomaže u snižavanju krvnog pritiska jer mineral opušta krvne sudove. Magnezijum takođe pomaže da krvni sudovi ostanu zdravi delujući kao antioksidans koji sprečava oštećenje krvnih sudova.

Neke studije su otkrile da su prednosti magnezijuma u ​​snižavanju krvnog pritiska neubedljive ili da pružaju malu korist. Neke studije su pokazale jače dokaze da magnezijum može sniziti krvni pritisak, ali rezultati se razlikuju u zavisnosti od toga koliko je magnezijuma potrebno za efekat. Jedna studija analizirala je rezultate 34 različita klinička ispitivanja. Utvrđeno je da uzimanje oralnih suplemenata magnezijuma značajno snižava krvni pritisak, ali je verovatno efikasno samo kod ljudi koji već imaju nedostatak magnezijuma.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter