Izvor: Klix.ba
11.06.2020 u 20:01
0

AKO PATITE OD NESANICE ovo su LOŠE NAVIKE kojih se morate rešiti!

Iako nam je san svima potreban, mnogi ne uspevaju svaku noć kvalitetno se naspavati i često se bude umorni i tromi. Stručnjak za poremećaje spavanja iz Sidneja Olivija Arecolo objasnila je kojih je pet najčešćih loših navika spavanja, šta one znače i kako ih ispraviti.

Ako često ne možete zaspati, možda niste usvojili naviku opuštanja sat vremena pre nego što odete u krevet, smatra Arecolo.

OVO MORATE ZNATI

UBISTVO KOJE JE ZAUVEK PROMENILO SRBIJU Na današnji dan ubijeni Obrenovići

EVO GDE JE SADA USVOJENA DEVOJČICA Novi detalji o slučaju koji je POTRESAO Srbiju!

Na Novom Beogradu padao grad veličine lešnika! (VIDEO)

RECEPT NAŠIH STARIH: DOMAĆA POGAČA, MEKANA KAO DUŠA

Trebalo bi da možete lako da zaspite, a ako to nije slučaj, moguće je da sami sabotirate spavanje gledanjem televizije pre spavanja, spavanjem tokom dana ili pijenjem kafe popodne.

„U mraku telo proizvodi melatonin koji nam pomaže da zaspimo, dok uz svetlo proizvodi kortizol koji nas razbuđuje pa je naveče dobro izbegavati jako osvetljene prostore“, savetuje Arecolo.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

TEST: POGLEDAJTE PAŽLJIVO SLIKU I OTKRIJTE SVE O SEBI!

STAV NEMAČKE BI MOGAO BITI KLJUČAN ZA REŠENJE KOSOVSKOG PITANJA

MEŠTANI SELA O JEZIVOJ NESREĆI: „NEMA NIŠTA STRAŠNIJE NEGO DA GLEDAŠ KAKO TI DETE UMIRE I TO NA RUKAMA…“

PET TEORIJA ZAVERE KOJE SU SE POKAZALE ISTINITE

Ako to ne pomogne, napominje ona, razlog nesanice može biti i hormonalna neravnoteža zbog policističnih jajnika, prekomernog rada štitnjače, depresije i anksioznih poremećaja.

Buđenje u noći takođe je loš znak, a za to je često kriv stres. Osećaj anksioznosti i problemi na nas utiču i kad se odmaramo jer stres povećava nivo kortizola u telu.

„Nivo kortizola prirodno pada zbog cirkadijanskog ritma, a budićete se ako ste pod stresom i imate viši nivo kortizola ili prolazite kroz menopauzu“, rekla je Olivia.

Alkohol takođe nije dobra ideja pre kreveta, jer neke ljude može razbuditi.

Neki smatraju da im je nekoliko sati sna dovoljno, ali Arecolo smatra da niko ne može dugoročno tako živeti.

Studije pokazuju da i kad hidriranost padne za samo dva posto, mentalna jasnoća se smanjuje i javlja se osećaj mamurluka i smanjene bistrine. To se dešava jer mozak uđe u san sporog talasa i izlučuje se beta amiloida koji uzrokuje gubitak pamćenja i rastrojenost.

Arecolo smatra da je dobro rešenje piti više vode tokom dana.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter