Izvor: Happy BSC
19.01.2022 u 18:14
0

DR MILOŠEVIĆ ZA „TELEMASTER“: Vakcina protiv HPV-a efikasna skoro 90 odsto

U današnjoj emisiji “Telemaster” o vakcinaciji dečaka i devojčica protiv HPV-a o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje govorio je dr Vanja Milošević – ginekolog. 

– Ono što smo obećali na kraju se i ispunilo. Ova vakcina će vrlo bitno odrediti dalji tok vakcinacije. Ovaj apel upućen je roditeljima, jer se radi o još uvek mladim osobama. Efekat ove vakcine se postiže time da se vakcinišu osobe koje nisu stupile u seksualne odnose, a to su najčešće maloletna lica. Ova vakcina je protiv HPV infekcije koja je najčešći uzročnik karcinoma grlića. Na osnovu rezultata Srbija je na neslavnom prvom mestu u Evropi. Iskreno se nadam da će ova vakcina biti deo prevencije i borbe protiv karcionoma. HPV se prenosi seksualnim putem i podjednako je važno zaštititi i devojčice i dečake. Ova vakcina služi da spreči ulazak virusa u organizam, a ne da ga otkloni ili izleči – rekao je dr Milošević i istakao da je vakcina protiv HPV-a apsolutno bezbedna. 

On je istakao da kod karcinoma grlića postoji jedan “usud”, odnosno da žene kod ginekologa, a i drugih lekara idu samo kada imaju neki problem. 

– Taj problem je najčešće krvarenje, bol, pojačan sekret,…Kod ovog karcinoma kada se pojave simptomi uglavnom bude kasno. Osim vakcinacije, obavezni su redovni preventivni pregledi čak i onda kada vam se čini da nemate nikakvog razloga za to. Ginekolozi savetuju da to bude makar dva puta godišnje – rekao je dr Milošević. 

Prema njegovim rečima, vakcina protiv HPV-a najveći efekat postiže kada nema virus u organizmu, jer je osmišljena da spreči njegov ulazak. 

– Ukoliko vakcinu prime žene koje su stupile u seksualne odnose, neće biti na odmet samo će efekat vakcine biti manji, jer u skoro 80 odsto populacije taj virus cirkuliše, što znači da neće svaka žena koja ima HPV dobiti karcinom, ali je velika verovatnoća, skoro 100 odsto da sve žene koje su imale karcinom imaju HPV. Ova vakcina postiže maksimalni efekat i imunitet u periodu od 10 godina – naglasio je dr Milošević. 

Dr Milošević je istakao da u ovom trnutku postoji više od 150 vrsta HPV-a, koji kao i svaki drugi virus mutira i neprestano se menja i dodao da postoje suverene metode kojima može da se otkrije da li je neko već bio u kontaktu sa virusom i koja je vrsta u pitanju. 

– Efikasnost vakcine je skoro 90 odsto, jer pokriva onaj deo onkološke grupe koji je najčešće uzročnik karcinoma grlića. Ova vakcina se kod dece do 14 godina daje u dve doze, a kod osoba iznad 14 godina pa do 18 godina može da se primi u tri doze, što uopšte nije mala stavka u budžetu, obzirom da je vakcina inače skupa, oko 200 eura. Ovo je vrlo lepa i ohrabrujuća vest i ono što je obećano, da će vakcina biti besplatna počelo je i da se ispunjava – istakao je on. 

On je rekao i da je povećan broj kovid pozitivnih trudnica, kao i da je dobro da nemaju kliničku sliku koja zahteva intenzivan nadzor i dodao da svi zajedno treba da poradimo na poverenju u vakcine. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter