Izvor: Alo
07.06.2024 u 13:57
0

NE IDITE NA PUT BEZ OVOGA! Evo šta se sve savetuje da ponesete sledeći put kad putujete

Istražili smo osnovne stavke koje bi trebalo uključiti u vašu putnu apoteku kako biste bili spremni za sve izazove koji vas mogu zadesiti na putu.

Bez obzira na destinaciju, putovanje zahteva određene pripreme kako bi se osigurala sigurnost i udobnost tokom boravka van kuće.

ZA SVE ONE KOJI NE VOLE DA USTAJU RANO: Naučnici kažu OVO!

Svako putovanje donosi sa sobom avanturu i izazove, ali je važno unapred se pripremiti kako biste izbegli neočekivane probleme. Jedna od ključnih stvari koju ne bi trebalo zanemariti je vaša lična putna apoteka. Ova neophodna oprema može biti ključna u slučaju hitnih situacija ili potrebe za medicinskom negom tokom putovanja.

Uvek je pametno sa sobom nositi svoju malu putnu apoteku u kojoj će se naći lekovi i pribor za akutna stanja, hronične bolesti, kao i sredstva za ličnu higijenu. Ovo je osnovni set stavki koji vam može spasiti život ili barem olakšati nelagodnosti tokom putovanja.

Jedna od prvih stvari na koju treba obratiti pažnju je osiguravanje dovoljne zalihe lekova i pribora pre putovanja. Lekovi bi uvek trebalo da budu u originalnim kutijama, zajedno sa uputstvima za primenu. Osim toga, ako ste hronični bolesnik, trudnica ili osoba sa invaliditetom, obavezno obavestite svog lekara o putovanju kako biste dobili preporuke i savete koji bi vam mogli biti od pomoći.

Sadržaj putne apoteke

Medicinska dokumentacija: Uz medicinsku dokumentaciju treba nositi papir na kojem jasno piše sastav i ime lekova koje koristite.

Pribor za prvu pomoć: Ovo uključuje antiseptični sprej za dezinfekciju rana, materijal za previjanje rana, hanzaplast, sterilne komprese, elastični zavoj.

Analgetici i antipiretici: Lekovi koji istovremeno smanjuju bol i snižavaju temperaturu su obavezni deo putne apoteke. To mogu biti lekovi koji sadrže paracetamol, acetilsalicilnu kiselinu ili ibuprofen. Važno je imati i toplomer kako biste mogli proveriti temperaturu.

Tablete protiv mučnine u vožnji: Ukoliko ste skloni mučnini i povraćanju tokom putovanja, na put obavezno ponesite antiemetike.

Zaštita od insekata: Repelenti su neophodni za zaštitu od insekata, posebno u područjima gde su oni česti nosioci bolesti.

Sredstva nakon uboda insekata: Gelovi koji hlade i ublažavaju simptome nakon uboda insekata trebalo bi da budu deo vaše putne apoteke.

Lekovi protiv alergije: Osobe sa poznatim alergijama treba da ponesu lekove protiv alergije i da ih koriste prema uputstvu lekara.

Sredstva za zaštitu kože: Zaštita od sunca je ključna, stoga ponesite kreme sa visokim faktorom zaštite od sunca.

Sredstva protiv dijareje: Uzimanje probiotika može pomoći u obnavljanju crevne flore tokom perioda dijareje.

Sprečavanje dehidratacije: U slučaju povraćanja ili proliva, važno je nadoknaditi izgubljene tečnosti i elektrolite.

Osim ovih stavki, ponesite i pribor za ličnu higijenu, kao i neophodne dokumente kao što su pasoš, putna karta, zdravstveno osiguranje i sl.

Kada putujete na određeno mesto, raspitajte se o lokalnoj medicinskoj infrastrukturi i pružanju hitne medicinske pomoći. Ako putujete van zemlje, proverite pokriva li vaše zdravstveno osiguranje troškove zdravstvenih usluga koje bi vam mogle biti potrebne na putu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter