Izvor: Novosti
28.11.2021 u 16:50
0

EVO ZAŠTO SE SVI BOJE OMIKRON SOJA: Mutirani virus ne štedi ni stare ni mlade

Lekari iz Južnoafričke Republike uznemireni su brzinom širenja novog omikron soja korona virusa među mladom populacijom.

– Mladi od 20 do nešto više od 30 godina dolaze sa umerenim do teškim simptomima, nekima je potrebna intenzivna nega. Oko 65 odsto njih nije vakcinisano, a većina ostalih je primila samo prvu dozu – rekla je Rudo Mativa, direktorka odeljenja intenzivne nege bolnice u naselju Soveto, na jugozapadu Johanesburga.

Prema njenim rečima, ukoliko se nastavi povećanje broja zaraženih, zdravstvene ustanove će biti preopterećene. Mativa je sugerisala da bi u najgorem slučaju situacija bila slična onoj sa delta sojem, pa je potrebno pripremiti krevete za intenzivnu negu.

Prema istraživačima, mnoge nove promene u genomu korona virusa ukazuju na visoku prenosivost omikron varijante i otpornost na zaštitna antitela obolelih i vakcinisanih, iako je prerano za konačne zaključke.

Stručnjaci sugerišu da je omikron soj prvobitno nastao kod imunokompromitovane osobe – verovatno osobe zaražene virusom HIV-a.

Prema pisanju stranih medija, u Južnoj Africi je registrovano oko stotinu zaraženih.

Registrovani su i slučajevi u Hong Kongu, Izraelu, Belgiji, Češkoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Australiji, a pretpostavlja se i u Holandiji i Austriji. Svi ovi slučajevi su uvezeni.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter