Izvor: Objektiv
29.10.2021 u 11:06
0

GUTATE HRANU? Stručnjaci objašnjavaju zašto je ŽVAKANJE jako VAŽNO

Velikom brzinom deevoluiramo

PROČITAJTE JOŠ:SAŠKA JANX U NOVOJ HAPPY TV SERIJI? Pevačica obelodanila vesti na Tviteru (FOTO)

Da li hranu žvaćete, ili gutate?

I da li uopšte znate kako to utiče na našu evoluciju? 

Možda ste zbunjeni, ali objasnićemo povezanost.

“Tokom poslednjih 25 godina, verovali ili ne, naše lobanje su se zabrinjavajuće mnogo promenile. Vilice i disajni putevi nam se, vremenom, sve više smanjuju i to alarmantno brzo. Zašto se to dešava? Jedan od razloga je taj što smo izgubili potrebu i sposobnost žvakanja i doslovno deevoluiramo!”, kaže dečiji stomatolog i profesorka dentalne medicine Staci Whitman.

Kako moderna ishrana utiče na razvoj lica i oralno zdravlje

PROČITAJTE JOŠ:VERA MATOVIĆ ODUŠEVLJENA SPEKTAKLOM U LAFAJETU: Era Ojdanić i ja smo došli zajedno, zaista se osećamo počastvovano (FOTO,VIDEO)

“Kao dečiji stomatolog znam koliko su pravilno dojenje i pravilan položaj jezika bitni za razvoj vilice i kostiju lica, ali to nije uvek dovoljno: nakon uvođenja tvrde hrane, dete treba redovno da žvaće, da bi se razvoj vilica i disajnih puteva pravilno završio”, dodala je.

Nažalost, kaže, mnoga deca, zbog previše usitnjene hrane, više skoro ni ne žvaću. “Zamislite gnjecavi jogurt, testeninu i pasirano povrće nasuprot orašastih plodova, semenki i žilavog komada mesa”, upoređuje Whitman. Ispričala je da je u kasnim 1800. kanadski stomatolog Weston Price proučavao odnos između ishrane, zdravlja zuba i opšteg zdravlja ljudi širom sveta, a najfascinantnije otkriće do kojeg je došao bilo je to da je razvoj lica ljudi u nerazvijenim delovima sveta bio daleko uravnoteženiji i bolji od onog sa “zapadnjačkom” ishranom, punom prerađenih namirnica i rafinisanog brašna i šećera. Takođe, kaže stomatoškinja, prva grupa, skoro uopšte nije imala ni karijes, ni bolesti desni.

Zašto je žvakanje toliko važno?

Iako više faktora utiče na razvoj lobanje i kostiju lica; kao što su genetika, ishrana, položaj jezika i disanja; količina vremena koje provedemo u žvakanju, značajno utiče na rast, oblik i položaj čeljusti.

“Ljudi koji jedu više prerađene i rafinisane hrane, češće imaju sitnije i nerazvijenije čeljusti od onih koji jedu tradicionalnu hranu koja zahteva više žvakanja”, dodala je. Ako na to pazimo otkad je dete skroz malo, napominje, imamo šanse da se, preko narednih generacija vratitmo na pravi put, sa pravilnim razvojem lica, zuba i disajnih organa; međutim, decu treba podsećati i podsticati da žvaću. “Uz žvakanje, kod lošeg razvoja čeljusti treba uzeti u obzir i druge faktore, kao na primer disanje na nos umesto na usta, ili (ne) pravilan položaj jezika, a dobar stomatolog koji se bavi tim problemom može da pomogne ako ipak nastanu problemi”, zaključila je.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter