Izvor: Stil.kurir.rs
21.12.2021 u 11:39
0

ONE SU HRANA DUGOVEČNIH: Otklanjaju bol, regulišu šećer i krvni pritisak, pomažu pri mršavljenju i ubijaju ćelije raka

Da li ste znali da ljute paprike spadaju u najdravije namirnice na svetu i da su na vrhu liste najlekovitije hrane?!

Ljute paprike predstavljaju plod tropskog žbuna roda Capsicum. Biljka je visine koja dostiže do 1 metar ima granasto stablo, bele ili svikaste cvetove koji imaju plavo ljubičaste mrlje. Neke vrste su toliko ljute da samo njihovo dodirivanje izaziva iritaciju kože.

Koristi od ljutih paprika

Da su ljute paprike jedan od najkorisnijih darova prirode već je naučno dokazano. Što više kapsaicina sadrži određena vrsta paprike, to je ona ljuća i bogatija antioksidansima. Kapsaicin je moćan antioksidans sa širokim rasponom korisnih svojstava na zdravlje čoveka. Dve kašičice crvene ljute paprike obezbeđuje oko 6% od dnevne potrebe organizma za vitaminom C i više od 10% vitamina A.

Prema istraživanjima prirodne komponente koje se nalaze u crvenim ljutim paprikama koje im daju ukus ubijaju ćelije raka, čuvaju telo od sinusnih infekcija. One su antiupalni element i brinu se za umirenje stomaka. Prilikom svakodnevnog konzumiranja ljutih paprika umiruje se disanje i smanjuje se bol, ako ga ima. Dokazano je još da ljute paprike smanjuju telesnu masnoću i pomažu pri mršavljenju.

Čili paprike su se pokazale kao efektivno sredstvo u borbi protiv prekomernih kilograma. Dokazano je da jedenje jedne kašičice mnogo ljute crvene paprike nakon svakog jela gori po 15 kalorija. Njihov efekat mršavljenja je takav jer nas teraju da se znojimo, ubrzavaju metabolizam i tope masnoće. U praksi ljutina „oksidiše“ čitave slojeve masnih naslaga.

Kapsaicin u ljutim paprikama je jednstvena materija ove vrste i ima sposobnost da natera ćelije raka prostate da se samoubiju, zaustavlja bolove u zglobovima i smanjuje tumorna nervna vlakna u mozgu. Otkriće pozitivnih efekata kapsaicina može da pomogne u otkriću leka protiv raka prostate. Ljute paprike i druga pikantna hrana mogu da pokažu pozitivan efekat na krvni pritisak. Pri jedenju ljutih paprika naše žlezde dobijaju signale i počinju da luče endorfin poznat kao hormon sreće i zadovoljstva.

Konzumacija ljutih paprika pomaže da se smanji rizik od hiperinsulimije (visok nivo insulina u krvi) ili smetnje povezane s dijabetesom tipa 2. Kapsaicin u ljutim paprikama ne samo da smanjuje bol, već ljutina simulira sekreciju koja pomaže u pročišćavanju zapušenog nosa i pluća. On je efikasno sredstvo za olakšavanje osteoporoznih bolova, ima olakšavajuće dejstvo kod bolova izazvanih neuropatijom dijabetičara i psorijazom. Ljute paprike su vekovima smatrane moćnim afrodizijakom. Likopen i kapsaicin imaju antikancerogeno dejstvo i sredstvo su za borbu protiv starenja.

Nutritivne vrednosti ljutih paprika

Ljute paprike su veoma korisne jer sadrže mnogo vitamina i minerala, proteina i šećera. U 100 g ljute paprike sadrži se: 0 g belančevina, 10 mg kalcijuma, 13.2 mg magnezijuma, 24 mg fosfora, 76 mg vitamina C, 115 mg vitamina A, vitamin E, B1, B2, B6, gvožđe, kalijum, niacin, triptofan i dr. Dokazano je da se u tri papričice sadrži toliko vitamina C koliko u 1 kg limuna. Kapsacin je mađioničar, koji ljutim paprikama daje jedinstvena svojstva. On pomaže brzom sagorevanju kalorija i jedan je od najjačih antioksidansa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter