Izvor: Happy BSC
06.11.2021 u 18:03
0

U „TELEMASTERU“ NA TV HAPPY: Kako da otkrijemo i lečimo NAJREĐE MALIGNE TUMORE?

U današnjoj emisiji „Telemaster“, gost je bila Gorjana Ajzenberg iz Udruženja pacijenata sa retkim tumorima. Gošća je govorila o dijagnostici neuroendokrinih tumora koji su jako retki. 

Neuroendokrini tumori čine samo 0,85 posto svih malignih tumora, a Gorjana Ajzenberg je otkrila više detalja o prirodi ovog tumora i načinima lečenja: 

– Kako bi gledaoci imali uvid u to koliko su ovo retki tumori, treba ih uporediti sa tumorom dojke koji se otkrije kod oko 4 hiljade pacijenata godišnje. Pacijenata sa neureendokrinim tumorima se dijagnostifikuje 80 do 100.  Ovi tumori se razvijaju u organizmu tako što daju nekakve simptome koji nisu karakteristični. Oni su jedno asimptomatsko oboljenje, koje se manifestuju slično nekim drugim oboljenjima. 

PROČITAJTE JOŠ:  SIMPTOMI RAKA PANKREASA: Sve o “tihoj bolesti“ koja je savladala legendu Marinka Rokvića

O kompleksnosti otkrivanja neuroendokrinih tumora, Ajzenberg je rekla: 

– Dijagnostika je komplikovana, ovo su mali tumori koji mogu da se nađu u ubilo kom delu organizma. Oni se najčešće nalaze u sistemu za varanje i u plućima. Ovi tumori se najčešće otkriju sasvim slučajno. 

Na pitanje da li postoje rizične grupe, Ajzenbergova je odgovorila: 

– Nažalost, mi nemamo registar oboljenja. Ovi tumori se najčešće sporo razvijaju i teško otkrivaju. Nekada prođe po par godina dok se ne postavi dijagnoza. Načini da se ovi tumori leče postoje, ali je problem jedino u tome da se oni otkriju na vreme.  Na sreću, neuroendokrini tumori spadaju u grupu tumora koji se lako leče adekvatnom terapijom ukoliko se otkriju na vreme. 

PROČITAJTE JOŠ:  VAKCINA ILI IMUNITET NAKON PRELEŽANOG VIRUSA: Šta nas više štiti?

Gošća je otkrila i više detalja o terapiji kojom se leče neuroendokrini tumori: 

– Lekova ima za ovaj tip tumora, ali su oni nama često nedostupni iz više razloga. Prvo, kod nas se sporo registruju savremeni lekovi.  Od 2016. Naši ljudi koji boluju od retkih tumora imaju sreće da mogu da se leče lekovima koji su im potrebni.  

Što se tiče problema i izazova sa kojima se susreću lekari prilikom dijagnostifikovanja retkih timora, Ajzenberg je rekla: 

– Određeni dijagnostički postupci nisu dostupni našim lekarima, ali se nadamo da će i to uskoro biti rešeno. 

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter