Izvor: Blic
15.08.2024 u 16:30
0

OČINSTVO U ZRELIM GODINAMA NOSI RIZIKE: Godine oca utiču i na pol deteta

Pored trudnoće u kasnijoj životnoj dobi, i očinstvo u zrelijim godinama ima svoje rizike, i to po bebu, a studije pokazuju i da godine starosti oca mogu da utiču i na pol deteta.

Među muškarcima u SAD, sve je više onih koji su stariji od 50 godina u vreme rođenja njihovog deteta.

Naime, prosečna starost oca stalno je u porastu, i podaci pokazuju da je da ona sa 30,8 godina u 2011. došla na 32, 1 godinu u 2022. godini, dok je udeo muškaraca koji postaju očevi kao stariji od 50 godina porastao sa 1,1 odsto u 2011. na 1,3 odsto u 2022.

Istraživanje je objavljeno u JAMA Network Open.

ZAŠTO JE POST DOBAR ZA ZDRAVLJE: Dovodi do promena u mozgu i mikrobiomu creva
Problemi sa disanjem

Istraživanje je pokazalo da su bebe, čiji su očevi u momentu njihovog rođenja imali više od 35 godina, bile izložene većem riziku od niske porođajne težine i problema sa disanjem neposredno nakon rođenja.

Istraživači su otkrili da što je otac stariji, to je veći rizik za bebino zdravlje.

Početak roditeljstva u kasnijim godinama takođe je povezan sa većim rizikom od prevremenog porođaja i niske porođajne težine u poređenju sa očevima koji se ostvaruju ulozi roditelja između 30. do 39. godine.

– Starost oca je uticala na plodnost, tok trudnoće i zdravlje deteta. Stanja vezana za uzrast, kao što su erektilna disfunkcija i hipogonadizam, narušavaju očevu plodnost, dok je veća starost povezana sa smanjenim volumenom, pokretljivošću i morfologijom sperme – naveli su istraživači.

Tako će, ako muškarac koji postaje otac sa 45 godina ili više, njegova beba imati 14 odsto veću verovatnoću da će se roditi pre vremena, a beba oca sa 50 i više godina za 28 odsto je u većoj opasnosti od prijema na intenzivnu negu na neonatologiju.

Stariji otac – beba ženskog pola

Istraživanja su povezala očevu starost sa opadanjem kvaliteta sperme, što može da utiče na fragmentacija DNK, abnormalni broj hromozoma, nove mutacije i epigenetske promene.

– Akumulacija promena kod starijih muškaraca može da povećati rizik od stanja poput autizma, pedijatrijskih karcinoma, ahondroplazije i šizofrenije, zatim da smanjiti verovatnoću uspeha vantelesne oplodnje i poveća rizik od perinatalnih komplikacija – pišu autori.

Utvrđeno je i da očevi stariji od 70 godina, imaju veću verovatnoću da će imati žensku bebu, dok ta veza nije pronađena kod mlađih očeva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter