Izvor: KURIR
03.07.2024 u 14:27
0

OVI LEKOVI MOGU POVEĆATI OSETLJIVOST KOŽE NA UV ZRAKE: Od opekotina i osipa do ozbiljnih plikova

Sunce i neki lekovi ne idu uvek zajedno. Danas je poznato da pojedini lekovi mogu povećati osetljivost kože na UV zrake i izazvati opekotine, osip ili plikove na koži. Iz tog razloga važno je razmišljati o tome i ukoliko se uzimaju određeni medikamenti, trebalo bi izbegavati izlaganje sunčevim zracima, da ne bi došlo do fotosenzitivnosti.

Koža apsorbuje ultraljubičasto (UV) zračenje i to može izazvati hemijsku promenu leka koji je prisutan u organizmu, što može dovesti do reakcije, koja se naziva fotosenzitivnost izazvana lekovima.

Na ovaj način može doći do opekotina od sunca ili crvenila i upale kože izložene suncu (koja se naziva dermatitis). Fotosenzitivnost izazvana lekovima može nastati zbog proizvoda koji se nanose na kožu ili lekova koji se piju ili daju kao injekcije.

Simptomi fotosenzitivnosti izazvane lekovima variraju u zavisnosti od leka i vrste reakcije – fototoksična ili fotoalergijska reakcija.

POSNE PRINCES KROFNE: Ne zaostaju za originalom, a tope se u ustima

 

– Fototoksična reakcija se obično javlja kada se lek koji se uzima aktivira izlaganjem UV svetlu i uzrokuje oštećenje kože – opekotine od sunca ili osip. Kod nekih ljudi mogu se javiti plikovi. Ovo takođe, može biti izazvano sastojcima u proizvodima za negu kože. Fototoksična reakcija može se desiti u roku od nekoliko minuta ili nakon nekoliko sati nakon izlaganja suncu i obično je samo na koži koja je bila izložena, kao što je lice, vrat, ruke, potiljak, potkolenice i stopala – objašnjava mag. farm.spec. Sonja Stoiljković, farmaceutkinja iz Farmaceutske komore Srbije.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter