Izvor: Kurir
25.06.2024 u 08:05
0

OVIH 1O VRSTA LEKOVA NIKAKO NE MEŠAJTE SA ALKOHOLOM: Posledice mogu biti ozbiljne

Kombinacija alkohola i određenih lekova može izazvati negativne interakcije, pa čak i predoziranje i smrt. Ovo se može desiti sa lekovima na recept, lekovima bez recepta, pa čak i sa suplementima ili biljnim preparatima. Evo na koje grupe treba obratiti posebnu pažnju.

Uzimanje lekova dok pijete alkohol može pojačati ili efekat leka ili efekat alkohola. Takođe, može učiniti vaše lekove manje efikasnim ili uticati na to kako osećate efekte alkohola. Imajte na umu da neki lekovi, kao što su laksativi i sirupi za kašalj, mogu da sadrže i malo alkohola.

ZLO SE UVUKLO U SVE PORE: EU u kandžama farmaceutske industrije, cene tajne, a profit ogroman

Kombinovanje alkohola sa određenim lekovima može izazvati niz simptoma, uključujući:

  • mučninu i povraćanje
  • pospanost
  • glavobolju
  • nesvesticu
  • gubitak koordinacije
  • unutrašnje krvarenje
  • otežano disanje
  • srčane probleme
  • oštećenje jetre

Lekovi za depresiju i anksioznost

Kombinovanje alkohola sa ovim lekovima povećava rizik od predoziranja i može učiniti da se osećate depresivnije. Takođe možete osetiti pospanost, vrtoglavicu, poremećenu kontrolu i koordinaciju motornih pokreta, otežano disanje, promene u ponašanju i oštećenje srca ili jetre.

Neki od ovih lekova takođe mogu pojačati efekat alkohola ili izazvati opasan skok krvnog pritiska kada se kombinuju sa tiraminom, amino kiselinom koja se nalazi u crvenom vinu i pivu.

Ako uzimate bilo koju vrstu antidepresiva, razgovarajte sa svojim lekarom ako želite da pijete alkohol.

Lekovi za dijabetes

Uzimanje alkohola uz lekove za dijabetes može dovesti do veoma niskog nivoa šećera u krvi. Pored toga, postoji rizik i od sledećih simptoma:

  • nagla promene krvnog pritiska
  • ubrzan rada srca
  • slabost
  • glavobolja
  • mučnina i povraćanje

Lekovi za prehladu ili alergije

Milioni ljudi svake godine uzimaju lekove za prehladu, alergije i grip, za koje se zna da izazivaju pospanost i vrtoglavicu. Alkohol takođe ima isto dejstvo, tako da njihovo istovremeno uzimanje može pojačati te neželjene efekte, uzrokujući loše rasuđivanja i koordinaciju i sporo vreme reakcije. Kombinacija alkohola i lekova protiv prehlade ili alergije može vas dovesti u povećan rizik od predoziranja.

Lekovi za krvni pritisak

Lekovi koji se koriste za lečenje hipertenzije mogu loše da reaguju na alkohol, izazivajući vrtoglavicu i nesvesticu, ekstremnu pospanost i aritmije ili druge probleme sa srcem.

U Srbiji svaka druga osoba ima povišen krvni pritisak, a samo 33,9 odsto ima postavljenu dijagnozu i uzima propisanu terapiju. Od povišenog krvnog pritiska, po poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji boluje 46,8 odsto stanovnika, a 1,1 milion građana pije lekove za pritisak.

Lekovi protiv nesanice

Ove vrste lekova nikada ne bi trebalo da se koriste kada imate alkohol u organizmu. Sredstva za spavanje i alkohol imaju sedativni efekat i mogu se međusobno pojačati. Neželjeni efekti mešanja alkohola sa sredstvima za spavanje mogu uključivati otežano disanje, probleme sa pamćenjem, izmenjeno ponašanje, vrtoglavicu i smanjenu kontrolu motora.

Lekovi protiv bolova

Bilo da su u pitanju lek protiv bolova bez recepta ili lek na recept, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što popijete alkohol. Kombinovanje alkohola sa bilo kojom vrstom lekova protiv bolova može izazvati opasne neželjene efekte.

Mešanje alkohola sa lekovima za bol u mišićima, može povećati rizik od napada, predoziranja i izazvati otežano disanje.

Lekovi za slabiji bol, mogu dovesti do bolova u stomaku, krvarenja, čira na želucu i mogućeg oštećenja srca ili jetre.

Kombinovanje alkohola sa jakim lekovima protiv bolova, kao što su opioidi, može izazvati pospanost i vrtoglavicu, otežano disanje, probleme sa pamćenjem i dovodi vas u povećan rizik od predoziranja.

Lekovi protiv gorušice i mučnine

Bilo koji lek koji može pomoći u smirivanju stomaka od gorušice i mučnine, može negativno uticati na alkohol. Mešanje sa alkoholom može izazvati ubrzan rad srca i iznenadnu promenu krvnog pritiska. Takođe vas stavlja u povećan rizik od predoziranja i može pojačati efekte alkohola.

Lekovi za holesterol

Skoro trećina svih odraslih Amerikanaca uzima lekove za snižavanje holesterola. Kod odraslih starijih od 75 godina, ta statistika se povećava na skoro 50 odsto. Kombinovanje alkohola sa lekovima za holesterol može izazvati oštećenje jetre, crvenilo i svrab i krvarenje u stomaku.

Lekovi za infekcije (antibiotici, antifungici i antiparazitici)

Postoji mnogo različitih lekova za lečenje velikog broja infekcija. Kombinovanje bilo koje od njih sa alkoholom može izazvati opasne nuspojave, kao što su oštećenje jetre, bol u stomaku i povraćanje, crvenilo lica, ubrzani rad srca i nagli pad krvnog pritiska.

Lekovi za napade

Kombinovanje alkohola sa lekovima za napade, uključujući lekove za epilepsiju, može izazvati ozbiljne neželjene efekte. To uključuje vrtoglavicu, pospanost, neobično ponašanje, promene u mentalnom zdravstvenom stanju (uključujući samoubilačke misli) i povećan rizik od više napada.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter