Izvor: Objektiv.rs
27.07.2021 u 11:43
0

POBOLJŠAVAJU PAMĆENJE: Zašto je ZDRAVO da svakog dana pojedete jednu šljivu

Šljive su prepune kalijuma, magnezijuma i kalcijuma

PROČITAJTE JOŠ:

BOKAN U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Živimo u društvenoj igrici zvanoj „UDRI SRBINA“!“

POSLAT POZIV IZ TUŽILAŠTVA! Saslušanje odgovornih za urušavanje zgrade na Vračaru 26. avgusta!

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS SA SPORTISTIMA SA KOSOVA!

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK: Paklene vrućine, ali ponesite kišobran!

Kada se pomenu šljive, mnogima su verovatno prve asocijacije rakija i džem.

Međutim, ovo voće je mnogo više od toga, i može da poboljša zdravlje organizma.

Postoji mnogo vrsta šljiva, a sve su one bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, pune su vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma.

Ovako šljive utiču na zdravlje:

Štite srce

Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i smanjuje rizik od moždanog udara.

Pomažu kod probave

Suve šljive su kao stvorene da pomažu crevima da rade svoj posao. Zalihu suvih šljiva možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite i spremite u zatvorenu posudu u frižider.

Smanjuju nivo šećera u krvi

Šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da vam mogu pomoći u kontroli regulisanja nivoa šećera u krvi i smanjiti rizik od tipa 2 dijabetesa.

Jačaju kosti

100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva) povećava gustoću kostiju u kičmi i podlaktici.

Poboljšavaju pamćenje

Samo 3 do 4 suve šljive dnevno mogu da pomognu u neutralizaciji ćelije štetnih slobodnih radikala koji negativno utiču na pamćenje.

Pomažu očima

Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu da pomognu u smanjenju rizika od bolesti oka.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter