Izvor:
26.06.2024 u 18:58
0

PROVERENO SMANUJE RIZIKE: Onkolog naveo 4 stvari koje radi kako bi smanjio rizik od razvoja raka

Ali studija iz 2023. godine, koja je objavljena u časopisu BMJ Oncology, otkrila je da su slučajevi raka kod osoba mlađih od 50 godina porasli za gotovo 80 posto između 1990. i 2019. godine, s 1,82 miliona na 3,26 miliona na globalnom nivou.

Poznati su nam određeni činioci rizika za neke vrste raka, poput pušenja, koje povećava rizik od razvoja raka pluća. No, dr. Lendo rekao je da za mnoge druge vrste raka naučnici nisu tačno sigurni zašto je broj slučajeva porastao kod mladih ljudi.

Dr. Lendo je rekao da je jedna od najistaknutijih teorija da uzročnici modernog načina života, poput sedelačkog načina života i konzumiranja više zasićenih masti, mogu doprineti porastu stope raka.

Evo kako dr. Lendo pokušava da smanji vlastiti rizik!

Jelovnik bazira na mediteranskoj ishrani

Onkolog ne sledi strogu dijetu te održava pristup „sve umereno“,  ali pokušava se držati načela mediteranske ishrane, koja uključuje puno voća i povrća, celih žitarica, zdravih masnoća i nemasnih proteina poput ribe. Takođe, konzumira ograničene količine crvenog mesa, alkohola i prerađene hrane.

Dr. Lendo je rekao da je mediteranska ishrana zdrava za srce, a istraživanja su je povezala sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara. Dijetetičarka Tejal Parekh nedavno je otkrila da zdrava ishrana može pomoći u prevenciji raka.

Vežba svaki dan

Zbog poznate povezanosti između sedelačkog načina života i povećanog rizika od razvoja određenih vrsta raka, dr. Lendo pokušava vežbati barem 30 do 60 minuta svaki dan. On radi vežbe s tegovima i kardiovaskularni trening, jer veruje da su oboje korisni za prevenciju raka „sve dok povećavamo broj otkucaja srca u mirovanju“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter