
Foto: Printscreen-Youtube
RECEPT ZA POSNI SLAVSKI KOLAČ: Uz pomoć ovog trika priprema nije teška kao što deluje
Priprema tradicionalnog kolača koji zauzima centralno mesto prilikom proslave krsne slave prava je mala umetnost, ali nije teško koliko deluje, a ovako ćete dobiti najlepšu posnu varijantu.
Slavski kolač priprema se pred obeležavanje porodične krsne slave, a za to bi trebalo da se koristi osveštana vodica.
Običaj nalaže da se kolač nosi u crkvu da se osvešta, a uglavnom ga je u prošlosti pravila domaćica, dok danas neretko kupujemo gotovu pogaču.
Posni slavski kolač za Svetog Nikolu
Sastojci
Za kolač:
posni margarin za podmazivanje
750 g brašna
2 kesice suvog kvasca
400 ml mlake ili tople vode
100 ml ulja
1,5 kašičice soli
2 kašičice šećera
Za ukrase:
100 g brašna
20 g gustina
3 kašičice soli
70 ml hladne vode
Za premazivanje:
- 60 ml vode
- 25 g brašna
Priprema
- Obložite posudu za pečenje pek-papirom, pa ga premažite posnim margarinom.
- Sipajte u činiju malo mlake vode, pa ubacite kvasac, šećer i kašiku brašna, dobro razmutite i ostavite na 10 minuta.
- Potom u to sipajte brašno, ostatak vode, ulje i so i zamesite testo, pa pokrijte krpom ili folijom i ostavite da nadođe, oko 30 minuta.
- Potom premesite testo, podelite ga na tri dela, pa trećinu razvucite oklagijom na traku, presecite po dužini na tanje trake i potom ih urolajte i ređajte uz zidove posude za pečenje.
- Ostatak testa premesite i podelite na pet jednakih delova i od svakog napravite lopte, pa ih ređajte po kalupu – četiri okolo i jedan deo u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom najmanje 30 minuta.
- Zatim pravite premaz: pomešajte brašno i vodu i mešajte sve dok ne razbijete sve gromuljice, a zatim time premažite slavski kolač. Ostavite malo sa strane da kasnije upotrebite kao lepak.
- Pecite 45-55 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.
- U međuvremenu pravite ukrase: pomešajte brašno, so i gustin, pa postepeno dodajte vodu i mesite. Stavite da odstoji pola sata, pa napravite ukrase po želji.
- Izvadite iz rerne, premazom odozdo namažite ukrase od testa i ređajte po kolaču. Zatim vratite u rernu na oko 15 minuta dok se ne osuši i ne stegne.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

PILEĆA SALATA: Savršena za fit liniju pred leto

ZDRAV I UKUSAN OBROK: Recept za punjene tikvice

PO BAKINOM RECEPTU: Brzi kolač sa višanjama

BEZ JAJA , JOGURTA I SIRA: Jedini recept za pravu srpsku proju

MALE TAJNE VELIKIH KUVARA: Kako da vam tost uvek ima ukus kao iz restorana
